Fitness 

Vraag & Antwoord: Hoe kan ik mijn nekspieren trainen?

Thursday 01 June 2006
207
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Beste Peter,

Hoe kan ik het best mijn nekspieren trainen? Ik heb na een maand of acht trainen een goede musculatuur. Mijn schouders zijn aardig ontwikkeld, maar ik vind dat mijn nek in verhouding wat dun is. Zijn er speciale oefeningen voor de nekspieren?

Sjors, Amsterdam

 

Beste Sjors,

Je kunt isometrisch trainen, zoals in de fysiotherapie wel aanbevolen wordt: Handen met ineengestrengelde vingers tegen je achterhoofd en proberen ze op de kracht van nek en traps weg te duwen. Voorzijde idem alleen geef je nu de weerstand met je handen tegen je voorhoofd of onder je kin. De zijkanten gaan net zo: hand net boven je slaap en pressie uitoefenen.

Isometrische oefeningen geven echter voornamelijk enige winst in kracht, nauwelijks in massa. Neem een judo band en leg hier een knoop in. Test de kracht van de knoop en klik de lus aan het onderkatrol van een latpulley. Ga er op je knieën voor zitten, kies de juiste belasting en beweeg je hoofd voor 10-15 reps naar achteren. Je kunt variëren door afwisselend reps voor links, midden en rechts te doen. Vergelijkbaar met de uitvoering van sit-ups als je ook de schuine buikspieren onder handen wilt nemen. Voor de buigspieren van je nek: klik de lus aan het boven katrol, kies je belasting, ga op je knieën zitten, breng je hoofd in de strop en 'curl' je kin richting borst.

Succes! Peter

Peter van der Zon
Photo by Stefan Baudy
archief S&F 135
Vraag & Antwoord: Met een mobiel in de sportzaal...
X-treme Fitness Work-out nr.11