Bodybuilding 

De Open Eemsmond Cup

Thursday 01 June 2006
691
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Voor de zoveelste keer was het in de Molenberg te Delfzijl een drukte van belang. Maar liefst 95 atleten hadden zich weer ingeschreven voor de Open Eemsmond Cup. In de 2006 editie was de zaal in de avond wederom uitverkocht en hierdoor ook afgeladen vol. Organisator Ruud Meijer had het wederom voor elkaar. Een C/B-wedstrijd van A-formaat. De klassen waren allemaal weer zeer sterk gevuld en dat heeft de jury ook gemerkt. Het was een heel karwei. Omdat de klassen zo zwaar bezet waren, en het anders een erg lang verslag zou worden zullen we volstaan met het uitgebreid omschrijven van de top 5 van elke klasse.

Masters

Maar liefst 11 heren van boven de 40 jaar in deze line-up. Overduidelijke winnaar in deze klasse van de Belg Danny Claes. Danny won een week eerder al de overall titel in Venlo. Ook deze week was hij veel te sterk voor de andere heren in deze goed bezette klasse. Danny combineerde wederom ronde volle spieren met volop aderen en diepe strepen in elke spiergroep. Op de 2e plek eindigde tot groot genoegen van enkele dames in de zaal Sietse Lebbing. Sietse was de langste man in de line-up echter beschikte over ruim voldoende massa. Hij was super scherp. Zijn serratus leek als met een mes in zijn taille gesneden zo knalde deze eruit. Direct hierachter claimde Cornelis Klein Haarhuis de 3e plek. Met zijn grote benen en ronde vormen was hij een van de rondste atleten in deze klasse. De 4e en de 5e plek in deze klasse gingen beide naar België mee terug. Aziz Bozkurt was misschien wel de allerdroogste man op het podium. Zijn hardheid was werkelijk ongekend. Wanneer hij ging doorspannen deed het haast pijn aan je ogen. Jammer dat Aziz zich in verschillende poses helemaal klein maakt. Hij maakt hierdoor veel minder indruk als iemand die zich juist tijdens deze poses groot maakt. Dit heeft hem misschien wel wat punten gekost.

Als 5e finishte Benny Mertens. Benny was eigenlijk een atleet welke alles wel in huis had deze dag, alleen net even wat kleiner dan de hoger geëindigde mannen.

Junioren

Dertien atleten die de leeftijd van maximaal 21 hadden. Nederland mag tevreden zijn dat we in deze klasse weer zoveel jongens op het toneel konden begroeten.

Behalve de top 5 viel 1 atleet in het bijzonder op. Angelo Engelhart sprong eigenlijk direct uit de line-up. Deze atleet heeft alles in huis om in de toekomst goed te gaan scoren. Hij stak qua frame ver boven de andere jongens uit met een prachtige V-shape, ronde en volle spieren en een super symmetrie. Jammergenoeg was hij niet droog en hard genoeg om hier de top 5 te halen. Wie dat wel haalden was Teun de Roder. Teun heeft een enorm vasculaire fysiek. Als hij gaat spannen komen werkelijk overal de aderen tevoorschijn. Hij moet alleen nog leren om de boel aan te spannen zonder zijn adem in te houden want af en toe leek het of hij zou gaan ontploffen. Verder toonde hij goede benen en een redelijke symmetrie.

Op de 4e plek de zwaarste man in deze klasse. Hayrich Juliana was massiever dan wie dan ook. Zijn borst en schoudergordel waren al op absoluut het gewenste zwaargewicht niveau, de vraag was alleen of hij wel op dieet gegaan was voor deze wedstrijd. Zeker in de prejudging miste hij lijnen in vrijwel elke spiergroep. Hij was dan wel super massief maar dat is niet genoeg om een wedstrijd te winnen.

Een stuk beter had de Duitser Sasha Lorket het voor elkaar. Deze knaap was wijd, droog en gesepareerd in zijn spiergroepen. Hij poseerde hierbij ook nog eens heel aardig. Resultaat was een beker voor de 3e plek.

Runner-up in deze klasse was net als in Venlo Bart Jansen. Bart was op een missie en had het advies van de jury om hier harder te verschijnen goed gevolgd. Hij was een stuk harder dan een week eerder. Dit in combinatie met ruim voldoende massa op benen en bovenbast hield hem voor de eerder genoemde jongens. Bart zal in de toekomst moeten werken aan enkele achter blijvende spiergroepen om bij de senioren goed te kunnen presteren.

De enige deelnemer die Bart niet had weten te kloppen was de grossier in 1e prijzen, Ashgar Azizi. Na een mooie overwinning in Venlo hield hij hier ook alle anderen op afstand. Ashgar was droog en toonde overal wel voldoende massa. Enig mankement in zijn verder zeer symmetrische fysiek is de wijdte van zijn rug. Indien hij de rug kan verbeteren, en dit ook in zijn poseren leert te tonen, dan kan hij met een gerust hart bij de senioren gaan staan.

Dames Miss Fitness

De fitness dames mochten met z'n negenen de prijzen gaan verdelen.
Beslag op de 5e plek legde Jojanneke Voorthuis. Verreweg de langste meid op het podium die met een zeer goede vrije routine haar finaleplek veilig stelde. Qua fysiek nog een tikkie beter was Petra Kuipert. Deze van Do-it België afkomstige dame was goed in shape en had een prima routine. Petra verdiende de 4e plek. Eveneens uit België afkomstig was Peggy van Doorn. Met haar symmetrische fysiek, lage vetpercentage en goed uitstraling op het podium wist ze de 3e plaats naar zich toe te trekken.

Op de 2e plaats eindigde Tamara Schuurhuis. Tamara was de meest gespierde dame van deze hele klasse. Omdat ze zo zwaar gespierd was, en ook zo droog was, had ze er verstandig aan gedaan in de Figure klasse te gaan staan. In deze klasse was de onbetwiste nummer 1 Jolanda Nomen. Jolanda had alles in huis om hier te laten zien wat er van de Fitness klasse verwacht wordt. De juiste hoeveelheid spieren, de juiste definitie, een aerobicachtige soepele routine en een uitstraling die weinig te wensen over liet. Jolanda zou later op de NK nog van zich doen spreken.

Heren tot -80

Van de 15 atleten bleken de volgende heren de besten. Op de 5e plaats de winnaar van deze klasse in Venlo, Ronny Claus. Ronny was vlak op de benen en leek ook een stukje minder rond als een week eerder. Zijn mooie symmetrie en zijn zware bovenlijf bleek voldoende om de finale te behalen.

Als 4e Hernanie Bernabella. Deze jongen deed al eerder in Delfzijl van zich spreken en was nu sterk verbeterd. Hernanie heeft zeer ronde en volle spieren echter kwam gewoon net wat tekort om hier in de top drie te eindigen.

De 3e plek ging net als vorig jaar naar Jung Kampman. Jung is een prachtige atleet die enorme armen heeft en zeer zware en diep gelijnde benen. Het feit dat Jung wederom niet verder als de 3e plek kwam zegt meer over de kwaliteiten

van de nummers 1 en 2 als over de tekortkomingen van Jung. Hopelijk komt Jung nog een keertje een slagje harder want hij was weer heel dicht bij de titel.

Runnerup werd Arsenio Adamson. Arsenio heeft een geweldige V-shape en een super slanke taille. Hierdoor lijkt zijn rug nog wijder en zijn benen met nog meer outsweep uitgerust. Hij was een kandidaat voor de overwinning, maar....Toen stond daar nog die ene man.

N.K.C.Autar stond direct in de line-up al te schitteren. Het viel gewoon op, laten we eerlijk zijn. Wanneer je 15 atleten op het podium hebt staan, en je weet er direct uit te springen, dan heb je wat in huis. Met een nagenoeg vlekkeloze symmetrie en hardheid en separatie in vrijwel elke spiergroep wist N.K.C.Autar zijn visitekaartje voor de NK bijzonder overtuigend af te geven. Hij won hier overduidelijk en was direct de te kloppen man voor de Nederlandse kampioenschappen een week later.

Dames Figure

Drie dames deze keer in de Figure klasse. Op de 3e plek eindigde de langste dame van het drietal Anneke Baks. Anneke deed mij persoonlijk denken aan Brigitte Nielsen omdat ze zeker naast de andere twee dames behoorlijk lang was. Haar korte blonde kapsel maakte de overeenkomst voor mij compleet. Haar fysiek klopte op haar bovenlijf al heel aardig ondanks haar lengte hoewel ze in vergelijking tot haar concurrenten het minst gespierd was. Haar benen en billen mogen nog wat harder om zodoende hoger te kunnen scoren.

De 2e plek was voor Belinda de Bruyn. De Hoogeveense was weer een slagje harder als in Venlo en had ook haar presentatie weer goed voor elkaar. Belinda heeft een heel goede fysiek maar is op haar bovenlijf zo hard, dat haar billen en onderrug softer lijken. Als ze dit op een gelijkmatiger niveau kan krijgen wordt ze een nog serieuzere kandidaat voor de winst. In deze klasse was Nina Loos de beste. Nina had een hardheid die overeen kwam met die van Belinda echter Nina is op de benen en billen net een slagje harder. Nina Loos had hier de beste combinatie van hardheid, vrouwelijke lijnen en spieren en ging dus met de grootste trofee naar huis. 

Heren -85kg

Omdat er zo veel atleten waren werd speciaal de klasse -85kg gemaakt. Ook hier zal ik weer de beste vijf atleten met je doornemen. Op de 5e plaats Ergun Ertug. Ergun heeft heel zware benen en sterke kuiten, hij begon in de avond wat vocht vast te houden. Een tikje beter was Aziz Bozkurt die eerder al bij de veteranen al goed scoorde. Op de 3e plaats Norville de Jezus. Norville is vrij lang en dus wat slanker gespierd als de rest van het veld. Hij toont echter mooie rondingen en was in een nette shape. 

De 2e plek was voor Sye Veenstra. Sye is een zeer massieve bodybuilder met gruwelijke benen.(en dat bedoel ik dus in de positieve zin) In Venlo waren ze nog niet hard, maar vanavond wel! Naarmate de wedstrijd vorderde bleef hij maar harder en scherper worden.

Net niet te kloppen bleek echter Arjuna Evenhuis. De man draaide een thuiswedstrijd en sloot die af met de winst in zijn klasse. Arjuna is messcherp, heeft sterke benen en een zeer goede symmetrie. Wanneer hij er nog wat kilo's  bij weet te slepen, en de zaak symmetrisch kan houden dan heeft Nederland er weer een zwaargewicht met potentieel bij.

Heren -90kg

Exact 5 heren mochten hun plek in de finale gaan bewijzen. Op die 5e plek eindigde Gino Chino. Een mooie atleet met een goed frame. Hij was echter niet droog genoeg om hier verder kunnen komen dan de 5e plaats.

Vierde werd hier Thijs van den Heuvel. Thijs is een vrij lange atleet en is slank gespierd. Dat dit toch heel erg mooi kan zijn toonde hij hier. Hij heeft een slanke taille en was erg wijd in de schouders. Hij zal in de toekomst zwaarder moeten worden om op een wedstrijd als Delfzijl in de prijzen te kunnen vallen.

Ype Rodemond uit Oosterwolde was is een goede shape het podium opgeklommen. Hij heeft net wat meer massa als Thijs en wist hem dus net voor te blijven. De 2e plek ging naar België. Gunther Clauwaert was hard en droog. Eigenlijk was alles best goed aan de man. Hij had alleen de pech naast Danny Claes te staan. Danny die al de veteranenklasse won ging er ook in deze klasse met de winst vandoor.

Dames Bodybuilding

Net als in Venlo ook hier een goed gevulde klasse. Bodybuilding leeft gelukkig weer bij de dames in Nederland!
8 dames in totaal met de volgende 5 finalisten. 

Op de 5e plaats Sandra Klein. Sandra mist nog wat spiermassa om in de bodybuildingklasse goed tot haar recht te komen. Ze presenteert het totaal wel goed wat haar hier de 5e plek op leverde.

Op de 4e plek Aviva Lagerwaard. Aviva stond hier al weer beter als in Venlo waar ze veel te donker was gebruind. Aviva beschikt over meer dan voldoende massa en kan nu gaan werken aan detail en hardheid. Wanneer ze haar presentatie en poseren nog wat kan verfijnen eindigt ze wellicht nog wat hoger.

De 3e plaats in deze zwaar bezette wedstrijd ging naar Aimee Molleman. Aimee heeft een V-shape die mij deed denken aan de V-shape van Anja Langer. Erg wijd van boven, en een zeer slanke taille. Aimee draait nog niet zo lang mee in het bodybuilding circuit maar heeft al laten zien over een uitstekende basis te beschikken. Wanneer ze haar grote armen en schouders weet te verfijnen en haar overall hardheid kan verbeteren wordt ze snel een kanshebber voor overwinningen. Een treetje hoger kwam Anouk Hammecher uit. Anouk was de droogste van het veld en had duidelijk haar huiswerk gedaan. Haar triceps sprongen in het oog en haar poseren en presentatie waren goed voor elkaar.

Winnares in deze klasse was Vivian Hylkema Tabak. Vivian had het beste overall pakket in huis en trok hier de winst overtuigend naar zich toe. Haar bruining, poseerroutine en ook haar verplichte poses waren allemaal tot in de puntjes verzorgd. Haar massa in combinatie met hardheid gaf al aan dat ook op een NK hoog gepresteerd zou kunnen worden met dit totaalplaatje.

Heren +90kg

Van de 7 zwaargewichten gingen er 5 door naar de finale. Op de 5e plaats eindigde de goedlachse junior Hayrich Juliana. Hayrich werd in deze wedstrijd steeds maar harder en het leek er even op dat hij nog hoger zou gaan scoren.

Op de 4e plek Henry Baks. Henry is een pupil van Eric Tilman en je zag zowaar overeenkomsten. Henry poseerde erg mooi op zeer dramatische muziek. Hij heeft zware benen die goed gedefinieerd zijn. Zijn bovenlichaam kon nog een slagje harder. Ali Nasiru was hard en rond maar miste wat triceps. Hij was verder goed compleet en werd hier 3e. De runner-up werd hier wederom de veteraan Sietse Lebbing. Net in de veteranenklasse moest hij genoegen nemen met het zilver. Sietse was superdroog en bleek andermaal een klasse atleet. Niet te stoppen bleek echter Björn Theunissen. De man die in Venlo nog 2e werd pakte hier zijn klasse. De trofee voor de 1e plek ging mee naar Hoogeveen.

B-klasse

Toen al dit geweld geweest was werd het publiek nog getracteerd op een B-klasse zoals we van Delfzijl gewend zijn. Wat een geweldig niveau weer op het toneel.

Maar liefst 9 heren hadden zich voor deze categorie ingeschreven. Op de 5e plaats eindigde de Belg Dominique Claeys.
Dominique had misschien wel de mooiste poseerroutine van de avond en leek enkele juryleden erop te attenderen dat hij in die finale thuis hoorde. De 4e plek ging naar de overall winnaar van Delfzijl van 2004 Johan Kloosterman. Johan is een zeer goede bodybuilder die alleen vergeet dat hij continu bekeken word. Wanneer hij gaat poseren en vergeleken wordt staat hij er helemaal, maar in de line-up lijkt hij te gaan ontspannen. Deze avond was zijn rug net niet droog genoeg om hoger te kunnen eindigen.

De 3e plaats ging zeer terecht naar Sjors van Peer. Sjors draait al heel wat jaren mee en liet hier vanavond weer zien waarom hij haast nooit buiten de top 3 valt. Sjors heeft benen waar je bang van wordt, zo droog. Zijn kuiten zijn niet van deze planeet en zijn hardheid is steeds weer verblindend. Als Sjors het voor elkaar krijgt zijn rug wat wijder te maken en ietsje zwaarder te komen dan zit er nog meer in.

Niet te pakken voor de rest van het veld waren Marco van der Have en de Belg Mario van Steenberghe. Beiden waren knetterhard en enorm massief. Marco was ietsje beter op de benen, Mario was massiever van boven. Uiteindelijk won Mario toch nog redelijk unaniem omdat zijn massa in combinatie met zijn scherpte en hardheid simpelweg al van internationaal niveau zijn. De overalltitel van de C-wedstrijd ging naar de Belg Danny Claes. Danny had zodoende 2 klasse overwinningen en de overall trofee om mee naar huis te nemen. Hopelijk had iemand van Do-it een aanhanger meegenomen voor al die bekers want de Belgen hadden weer goed gescoord hier in Delfzijl.

Met diverse stands en gastoptredens van Filip Onghena, Peter van der Veen en klapper Chris Cormier konden zowel het publiek als de atleten moe maar voldaan huiswaarts keren.

Leon Spijkers
fotografie Co Apswoude
archief S&F 135
Open Limburgse NBBF 9 April 2006 een groot succes
NBBF Nederlandse kampioenschappen