Bodybuilding 

NBBF Nederlandse kampioenschappen

Thursday 01 June 2006
689
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Op zondag 23 april 2006 werd in het Fortis Theater in Schiedam de Nederlandse Kampioenschappen van de NBBF gehouden. Deze keer geen open NK zodat de titels ook daadwerkelijk in Nederlandse handen bleven.

Op zondag 23 april 2006 werd in het Fortis Theater in Schiedam de Nederlandse Kampioenschappen van de NBBF gehouden. Deze keer geen open NK zodat de titels ook daadwerkelijk in Nederlandse handen bleven.

Meer als 60 atleten verdeeld over alle gewichtsklassen streden op het scherpst van de sneden om de Nationale titel.

Junioren

Direct al bij de junioren bleek dat dit een mooie dag zou gaan worden. Zes mannen die maximaal 21 jaar jong waren bonden met elkaar de strijd aan. Op de 6e plaats eindigde Sharif Khaladdi. Sharif is erg lang en miste in dit zware veld zowel een beetje massa als definitie. Wesley Parent stond hier niet in de vorm van de Atlas Cup 2005 en werd zodoende slechts 5e. Jammer want Wesley kan beter presteren als hij zijn huiswerk tenminste doet. Als 4e eindigde hier Chris Rog.

Chris is een jonge gast van pas 18 jaar die nu al een frame heeft waar potentieel in zit. Hij is wijd, heeft grote benen en een superslanke taille. Deze jongen kan in de toekomst nog erg goed worden. Op de 3e plek te super geaderde Teun de Roder. Teun deed al mee in Delfzijl maar was nu veel harder dan toen. Hier werd hij 3e. Runnerup werd Ashgar Azizi. Dat was een nieuwe ervaring voor Ashgar die hier stond terwijl hij erg ziek was. Ashgar won alles wat hij maar kon winnen, tot deze Nederlandse kampioenschappen dan. Sterk verbeterd na Delfzijl, waar hij niet eens in de finale kwam, werd Arash Mashadi hier Nederlands kampioen. Met een uitstekende scherpte en een heel harde fysiek toonde hij het beste overall pakket.

Masters

5 masters mochten het hier gaan bepalen. Perry Soebdhan moest hier genoegen nemen met de kleinste beker. Rob Rekelhof die een week eerder al in de B-klasse van Delfzijl had gestaan, was vandaag beter in shape en mocht de 4e plek in ontvangst nemen. Op de 3e plek eindigde Frenk Degener. Frenk had na de organisatie van de Open Limburgse door kunnen pieken naar deze NK waar hij dan ook veel beter bij stond als 2 weken eerder. Frenk kreeg zowel 2e als 3e plaatsen toebedeeld en finishte uiteindelijk als 3e. De tweede plaats ging namelijk naar Pieter de Jonge. Pieter was zeker een kop groter als Frenk maar had toch ruimschoots voldoende massa in huis. Pieter toonde sterke benen en een mooie shape. Ron de Haas trok hier echter unaniem de winst naar zich toe. Vanaf het begin was duidelijk dat zijn hardheid, symmetrie en proporties deze dag niet te evenaren waren. Ron droeg zijn overwinning op aan zijn helaas te vroeg overleden begeleider en vriend Arthur Buurman.

Heren -70kg.

Wat valt hier van te zeggen. Slechts 1 deelnemer in deze uit stervende klasse. Joel Scheek was echter van een zo hoog niveau dat een eventuele tegenstander van goeden huize had moeten komen om tegen dit mannetje iets uit te kunnen richten.

Joel heeft alles, en dan superdroog en messcherp. Enige opmerking die ik Joel mee wil geven is dat hij moet letten op zijn houding op het toneel. Hij staat soms erg scheef en poseert soms wat krom. Dat kan hem internationaal gezien nog wel eens parten gaan spelen.

Dames Bodyfitness

In het begin was er wat onduidelijkheid wat er in deze klasse werd bedoeld. Internationaal gezien bedoelen we hier de klasse Figure mee waarin dames als Monica Brant de lijn bepalen.

In Nederland noemen we die klasse de Bodyfitness dus. Maar liefst 10 mooie dames stapten het toneel op om hier de bekers te gaan verdelen. Direct viel al op dat er verschillende ideeën bestonden over wat er van de atleten in deze klasse verwacht werd. Er waren dames die werkelijk knetterhard waren verschenen, en dames die iets minder hard maar misschien wel wat vrouwelijker waren gekomen. De top 5 zag er uiteindelijk als volgt uit. Op de 5e plaats Claudette Jacobs. Claudette won al in Middelburg en in Venlo en liet hier zien dat ze ook op een NK hoog kan scoren. De 4e plek ging naar Belinda de Bruin die zeer hard was verschenen. Na haar 2e plek in Delfzijl liet ook zij zien dat ze die hoge plaats op een NK kon waarmaken. Op de 3e plek Nina Loos.

Nina won in Delfzijl en bleef dus ook Belinda deze week voor. Nina heeft alles in huis om goed te blijven scoren alleen voert haar verplichte poses en quarterturns wat apart uit. Indien Nina haar fysiek wat soepeler leert presenteren zal ze in deze klasse steeds lastiger te kloppen worden.

Onder luidt boegeroep uit de zaal moest Marjan Broersen genoegen nemen met de 2e plaats. Marjan had werkelijk de allerhardste fysiek van alle dames op dit podium en liet strepen zien die zelfs de dames in de bodybuilding klasse niet zouden evenaren. Marjan was dus sterk verbeterd maar mist op haar benen en billen nog de nodige kwaliteit om hier met de titel naar huis te mogen keren. Marjan leek het zelf ook te weten want ze liep telkens achteruit het podium af. Dat is jammer want daarmee trok ze juist de aandacht naar deze achter gebleven spiergroepen.

De overduidelijke winnares in deze klasse(36 punten tegenover 54 punten voor nummer 2) was Chellss (Rachelle Richardson). Chellss liet in 2005 al zien over een uitstekende basis te beschikken om in deze klasse verder te ontwikkelen. En dat heeft ze dus ook gedaan. Chellss was niet de hardste dame van dit veld, maar met haar proporties, vlekkeloze symmetrie en vrouwelijke lijnen bleek al snel dat zij de titel op zou gaan eisen. Chellss liet bovendien zien hoe je de quarterturns en verplichte poses behoord uit te voeren. Wanneer Chellss nog ietsje harder kan verschijnen, dan zal ze in de toekomst nog mooie dingen kunnen doen.

Heren Classic Bodybuilding

4 heren mochten gaan bepalen wie de eerste Nederlandse kampioen zou worden in deze nieuwe internationale klasse.
Op de 4e plaats Martin Westra. Martin was de enige atleet die echt in een short op het toneel stond. Hij kreeg echter zoveel tegenstand dat hij niet hoger kon eindigen als deze 4e plaats.

Op de 3e plek de jonge Cedrec. Cedrec was symmetrisch gebouwd en in voldoende shape voor de 3e plek. Thijs van den Heuvel stond in Delfzijl nog bij de Bodybuilders, deze keer probeerde hij in deze nieuwe klasse te scoren.

Dat lukte hem want met zijn mooie fysiek legde hij beslag op de 2e plek. De overwinning in deze klasse ging onbedreigd naar Germaine Louisa. Deze zwaargespierde knaap bleek exact in de klasse te vallen voor Classis Bodybuilding. Hij was verreweg de beste atleet hier in deze klasse en hij was zichtbaar blij met zijn overwinning.

Dames Bodybuilding

7 dames in deze klasse.
Op de 5e plaats Aimee Molleman die hier haar 1e keer op het NK stond. Aimee was hier al weer een slagje harder dan in Delfzijl. Aimee vond ik persoonlijk niet zo goed gekleurd op deze wedstrijd, hierdoor leek ze wat vlakker.

Sterk verbeterd ten opzichte van het vorige jaar was Elsa de Jager. Zij wist hier Aimee voor te blijven aangezien ze een stukje droger en scherper was. Haar bruining was eveneens beter verzorgd. Anouk Hammecher had al in Venlo en in Delfzijl van zich doen spreken. Hier liet ze zien dat ze bij de top van Nederland kan meedraaien. De 3e plek was haar beloning.

Om de 1e en 2e plek werd op het scherpst van de snede gestreden. Jammergenoeg werd er in het optellen van alle punten een fout gemaakt. Hierdoor werd pas een dag ná de wedstrijd duidelijk dat niet Guzel Vroom maar Vivian Hylkema Tabak de nieuwe Nederlandse kampioene is. Guzel was messcherp op haar rug en schouders. Vivian had wat rondere vormen en zwaardere benen. Uiteindelijk scheelde het slechts 1 puntje in het voordeel van Vivian Hylkema. Guzel Vroom dus als 2e, en de titel ging naar Vivian Hylkema.

Heren -80kg

In de klasse tot 80 kg bleek aan de hand van de winnaar bij de masters maar al te duidelijk hoe hoog het niveau was in deze klasse. Ron de Haas die de winst pakte bij de Masters moest hier genoegen nemen met de 5e plek.

Een positie hoger kwam Khaled Thabet. Khaled heeft een harde fysiek met hoge biceps en scherpe benen. Hij mist echter rugwijdte en maakt zich tijdens het poseren soms wat kleiner dan hij is. Zijn scherpe shape bracht hem toch niet hoger in dit sterke veld. De bronzen plek ging naar Patrick Vrede die met zijn mooie symmetrie en ronde vormen de aansluiting wist te behouden met de top 2.

De top 2 bestond op dit NK uit dezelfde atleten als in Delfzijl wat maar aan geeft hoe zwaar deze wedstrijd in Delfzijl altijd is. Ook vandaag moest Arsenio Ademson genoegen nemen met de 2e plaats achter N.K.C. Autar.

N.K.C. beschikte hier wederom over de beste fysiek en dat werd beloond met de nationale titel.

Dames Fitness

De dames fitness was gevuld met 6 dames.
Op de 6e plek, en dus eigenlijk net buiten de finale eindigde Ramona van Raam. Ramona had een vlotte routine echter had nog iets te weinig spier om hier hoger te eindigen. Ze heeft hier wel weer ervaring opgedaan voor in de toekomst. Op de 5e plek, en officieel dus in de finale was Jolanda Voorhuis. Jolanda was de langste van het stel en had een soepele routine en een goede shape.
Op de 4e plaats de Belgische Petra de Kuiper. Petra was een stuk harder als enkele concurrenten echter mist wat hardheid op haar billen. Haar routine liet een vechtsport achtergrond zien en was origineel.

De 3e plek was voor de super droge en uitermate lenige Brenda. Brenda mag iets voller komen waardoor ze in de vergelijking wat beter tot haar recht komt.

De 2e plaats was voor de zeer sterk verbeterde Mercedes Khani. Mercedes kwam vorig jaar uit het niets om er vervolgens met de 2e plaats vandoor te gaan. Dit jaar was ze 7 kilo spiermassa rijker, en bovendien veel droger dan in 2005. Haar routine zal ze moeten verbeteren want die was voor de bodyfitness prima, maar tussen de aerobic-acts van deze andere dames viel deze een beetje tegen. Mercedes dus sterk 2e.

De winst in deze fitnessklasse ging naar Jolanda Nomen. Jolanda had eigenlijk alles is huis om hier goed te scoren. Een goed lijf, mooie kop, vlotte en zeer soepele routine en een prima presentatie. Persoonlijk vind ik haar verplichte poses hier en daar een verbetering waard om internationaal mee te kunnen. Jolanda eindigde hier als 1e op slechts 3 puntjes afstand van Mercedes.

Heren -90kg

Een line-up van niet minder dan 14 atleten meldde zich om hier om de titel te gaan strijden. Direct vielen er 2 atleten bijzonder op. Emilio Scoop stond werkelijk in bloedvorm op dit toneel. Ook Pascal Chuchun bleek een stukje te sterk voor de rest van de atleten.

De top 5 was al snel duidelijk aangezien deze atleten er toch wel duidelijk uitsprongen.
Op de 5e plaats de altijd in goede shape verkerende Sjors van Peer. Sjors had in dit veld ook weer geen moeite om te volgen met het hoge niveau. Zijn fysiek werd vandaag echter wel bijzonder zwaar vergeleken aangezien meerdere jongens vandaag zo hard stonden als Sjors.

Op de 4e plek Orlando Hoeven.Orlando was in een veel mindere vorm als eerder in Venlo. Wanneer hij die shape ook vandaag had weten te bereiken had hij misschien nog wel hoger kunnen eindigen. Orlando bleef deze keer wel Salah Djumaa voor met wie hij in Venlo nog zo close had gestreden. Toen won Salah, vandaag bereikte deze jongen de top 5 niet. Orlando dus 4e.

De 3e plek ging naar het aanstormende talent Quincy Winklaar. Quincy werd vorig jaar nog 1e in Delfzijl, echter toen in de klasse tot 80 kg, vandaag in een klasse zwaarder werd hij sterk 3e achter twee giganten. De eerste was Pascal Chukuu, eerder wel bekend met de naam Pascal Kabongo.

Pascal was groot, hard en zeer compleet. Hij deed weer denken aan de tijden van Roberto Morisho en liet de zaal genieten van stapels spieren en soepel poseerwerk. Hij verslikte zich echter in Emilio Scoop die een dag had om nooit te vergeten. Emilio was ronder dan ooit tevoren, harder dan hard en presenteerde het totaal werkelijk super. Emilio droeg deze wedstrijd op aan zijn broer die enkele weken voor deze wedstrijd om het leven was gekomen. Emilio won hier unaniem wat in hield dat hij over 3 rondes van alle 7 juryleden enkel 1e plaatsen had gekregen.

Heren +90kg

De zwaargewichten waren met zijn achten. De comeback van Art Eggen slaagde jammer genoeg niet helemaal. Tussen al dit kwalitatief hoogstaande geweld wist Art helaas niet de top 5 te halen.

In deze klasse werd echter een aantal grote fouten gemaakt met het optellen van alle punten. Hierdoor werden de verkeerde mensen met een beker naar huis gestuurd en andersom. Hoe het wel was vermeld ik nu.

Wie in ieder geval 5e werd was Johan Kloosterman. Johan was al weer beter als in Delfzijl maar hij kan nog altijd iets harder op vooral de rug. Johan hoort duidelijk in deze klasse thuis en zal met de jaren zijn vaste waarde gaan bewijzen tussen de top van Nederland.

 

 

Op de 4e plaats Richard Hoogland. Richard was erg hard en droog. Hij mist echter nog wat massa op de armen en rug dikte. Richard weet in ieder geval goed hoe hij in shape moet komen dus in de toekomst zal hij zich zeker kunnen revancheren. De 3e plek was voor Jonathan Later. De winnaar van Delfzijl in 2005 moest het maar weer gaan waarmaken. Dat deed hij gelukkig heel goed. Met zijn enorme ronde vormen en gruwelijke armen wist hij in elke pose zijn 3e positie waar te maken. Zijn dubbele biceps achter is van heel hoog niveau, als hij in de komende jaren wat massa kan bij pakken wordt hij echt een heel goede zwaargewicht.

De top 2 was zelfs voor Jonathan niet haalbaar. De 2e plek ging unaniem naar Koert Vogel. Hier was ook echt geen enkele twijfel over. Koert was weer sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar, maar het was gewoon net niet voldoende om de beste uit het veld te zijn. Koert zijn kuiten blijven wat achter, en zijn achterbenen en billen kunnen harder. Dit in tegenstelling tot de overduidelijke winnaar van deze klasse. Harry Thibaudier. Harry had hamstrings waar je een anatomieles mee kan houden zo scherp, zijn kont was gestreepter dan een zebra en zijn rugdikte was gewoon super. Harry is weer een gast die heel ver kan komen. Hij had alleen maar 1-tjes achter zijn naam en werd hier dus de unanieme winnaar.

De strijd om de Overall titel ging tussen 2 mannen. Emilio Scoop met zijn rondingen en pleasing fysiek. Of de knetterharde en grotere zwaargewicht Harry Thibaudier. De winst ging naar Emilio Scoop die zich een jaar lang de Nederlandse Overall Kampioen mag noemen. Aangevuld met gastoptredens van o.a. Alexander Federov die met maar liefst 132 kg het podium beklom, en de wereldkampioen Classis Bodybuilding was het een geslaagd Nederlands Kampioenschap 2006.

tekst Leon Spijkers fotografie Co Apswoude
archief S&F 135
De Open Eemsmond Cup
2006 IFBB/EBFF EUROPEAN