Voeding 

Prebiotische koffie

Wednesday 01 January 2014
186
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Er zijn in, wat ik beleefd zal noemen, het alternatieve circuit, nogal wat mensen die koffie verketteren. Het zou ongezond zijn. OK, als je teveel cafeïne binnen krijgt, kun je nerveus, worden en hartkloppingen krijgen. Bovendien, ik geef het toe, heeft koffie een verslavend effect. Het enige nadelige dat ik van koffie kan zeggen, is dat er mensen zijn die een kopje vervuilen met suiker en room. Met de regelmaat van de klok verschijnen er echter wetenschappelijke publicaties over de gunstige effecten van koffie. In het International Journal of Food Microbiology. Verscheen een studie naar het effect van koffie op de darmflora. Men constateerde dat koffie zich gedraagt als prebioticum. Zestien gezonde volwassenen. Negen vrouwen en zeven mannen tussen 21 en 57 jaar oud en met een BMI (Body Mass Index) tussen de 20 en 30 kilo per vierkante meter (M2) kregen de opdracht om gedurende drie weken drie koppen koffie per dag te drinken. Voor de proef begon werden de deelnemers op een dieet gezet waarbij geen yoghurt, probiotica, gefermenteerde melkproducten of grof volkoren mocht worden gegeten. Dit om de darmflora te ‘’neutraliseren’’. Zowel vóór als na de periode van drie weken werden ontlastingmonsters genomen en geanalyseerd. Na de proefperiode bleken de populatie dominante bacteriën niet significant veranderd. De hoeveelheid bifidobacteriën was echter duidelijk groter, speciaal bij proefpersonen, welke bij aanvang lage aantallen van deze voor de darmflora belangrijke bacterie hadden. Conclusie: koffie heeft voor wat betreft dit type bacterie een prebiotische functie. Hoge concentraties bifidobacterieën hebben een gunstige invloed op het mentaal functioneren en het fysieke prestatievermogen, Aldus de leider van het experiment, Dr Bibiloni. (PvdZ)

 

Bron: International Journal of Food Microbiology Maart 2009, Volume 130, uitgave 2, Pag. 117-121 Impact of coffee consumption on the gut microbiota: A human volunteer study Auteurs: M. Jaquet, I. Rochat, J. Moulin, C. Cavin, R. Bibiloni
Commentaar: Leuk onderzoekje maar een te kleine groep proefpersonen. Meer een pilotstudie dus. Daar komt nog bij dat het geheel werd uitgevoerd met Nestlé instant koffi e en dat hetzelfde bedrijf e.e.a. fi nancierde. Leuk dus, maar vervolgonderzoek met andere typen koffi e is gewenst. NB: ik zou zo’n onderzoek kunnen opzetten naar het effect van Islay Malt whisky (rijk aan jodium) op een groep personen met een trage schildklierwerking als gevolg van lage jodiumspiegels. (PvdZ)
International Journal of Food Microbiology
Photo by veerasantinithi on pixabay
archief S&F 167
Drie sets zijn beter dan eentje
Proteïne supplementen zijn effectief voor spiergroei in jongeren en ouderen