Voeding 

Granen .... een vloek of een zegen ?

Thursday 24 August 2017
221
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Granen, we zijn er gek op! Ongeveer twintig procent van alle calorieën die we wereldwijd consumeren komt van granen. Dat is veel, héél veel. Maar wist je dat het menselijk genoom eigenlijk helemaal perfect aangepast is aan het níet eten van granen?

Granen zijn we eigenlijk pas rond 10.000 voor Christus in enige mate gaan eten. Tienduizend jaar is niet genoeg tijd voor onze lichamen om zich goed aan te passen aan de hoeveelheid graan die we vandaag de dag naar binnen werken. Daarom hebben veel mensen een slechte reactie op het eten van granen, hetzij allerlei ziekten (coeliakie) of simpelweg kleine ongemakken zoals een opgeblazen gevoel en geprikkelde darmen. Hoe zit dit nou, we hebben toch geleerd dat granen belangrijk zijn voor de fysieke, mentale en spirituele ontwikkeling van de mens en dat granen in een uitgebalanceerde voeding hóren? Ja, de oudere (niet-hybride) graanrassen kunnen wel degelijk een aanvulling (géén hoofdbestanddeel) zijn op je dagelijkse voeding, maar zorg alsjeblieft dat je die geraffineerde granen uit tarwe laat staan!
Dé grote boosdoener in granen zijn de gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in alle granen (onder andere tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut). Gluten beschadigen het slijmvlies van de darmen, waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen worden en ongewenste stoffen in de bloedbaan komen. Recente onderzoeken wijzen erop dat glutenovergevoeligheid met veel meer ziekten te maken heeft dan alleen met coeliakie (ontstekingsreacties, auto-immuunziekten en allergieën, astma en eczeem).
Een niet te onderschatten boosdoener in granen zijn de koolhydraten. De koolhydraten die in de huidige geraffineerde veredelde tarwe zitten, zijn complex (lange ketens van simpele glucosemoleculen), maar worden in ons lichaam heel makkelijk en snel afgebroken tot simpele glucosemoleculen (bloedsuiker). Omdat dit zo snel gebeurt, gaat ons bloedsuikergehalte heel sterk omhoog. De insulinereactie die volgt op het eten van te veel suikers/koolhydraten wordt steeds meer gezien als de oorzaak van heel veel van onze welvaartsziekten. Als gevolg van insuline wordt overtollig suiker opgeslagen als vet. Vooral als buikvet en buikvet heeft meer dan vet op andere ongewenste plekken een paar vervelende eigenschappen. Hoe meer buikvet, hoe slechter je lichaam reageert op insuline. En hoe groter de kans op diabetes.
Wil je meer weten over hoe slecht (geraffineerde) granen eigenlijk voor je zijn? Cardioloog William Davis heeft er een heel boek aan gewijd: ‘Wheat belly. Lose the wheat, lose the weight’.
Dus, als je je al die tijd afvroeg waarom het zo veel moeite kost om af te vallen, dan zou de oorzaak wel eens in je boterham kunnen zitten. Weg met die boterham dus! Om het overgaan van geraffineerde, veredelde granen naar (hele) oergranen wat makkelijker te maken een recept voor homemade glutenarme oermuesli… lekker voor ‘s ochtends!  

INGREDIËNTEN

Ingrediënten (Voor 4 personen)

 • 50 g. havervlokken -
 • 50 g. speltvlokken -
 • 50 g. gepofte quinoa -
 • ½ eetlepel pompoenpitten -
 • ½ eetlepel zonnebloempitjes -
 • ½ eetlepel lijnzaad -
 • ½ eetlepel amandelschaafsel -
 • ½ kop gedroogde cranberries -
 • 1 handje (sultana) rozijnen -
 • 1 eetlepel gedroogde appelschijfjes óf ander gedroogd fruit zoals banaanschijfjes, stukjes kokos, gedroogde abrikozen, gedroogde papaja, goijbessen

 

BEREIDINGSWIJZE

Meng de haver- en speltvlokken met de zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, amandelen en de zonnebloempitjes. Rooster het mengsel op middelhoog vuur, al omschuddend in een droge koekenpan tot het licht kleurt. Voeg de rozijnen, cranberry’s en ander gedroogd fruit toe, warm even mee en spreid de muesli uit op een bakplaat om af te koelen. Eenmaal afgekoeld meng je ze met de gepofte quinoa. Lekker met yoghurt en vers fruit. Je kunt de muesli het beste bewaren in een goed afgesloten, luchtdichte trommel of weckpot.

Bronnen: http://www.wheatbellyblog.com/, Wikipedia Granen zoals haver en spelt, alsmede quinoa en lijnzaad zijn te verkrijgen in iedere biologische winkel.
archief S&F 167
Het nieuwe jaar in met behulp van oerkrachten.
Gezonde voedingsmiddelen ongezond?