Gezondheid 

Pcos onregelmatig of niet mestrueren

Wednesday 01 January 2014
290
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

De laatste tijd krijg ik steeds vaker vrouwen met PCOS, of Polycysteus-Ovariumsyndroom op consult. Dit is een kwaal waarbij eicellen niet of onregelmatig groeien, waardoor er geen of onregelmatig een eisprong optreedt en vrouwen onregelmatig of niet menstrueren.

UITBLIJVEN EISPRONG

In veel gevallen zijn er ook kleine cystes (eicellen die geen eisprong hebben ondergaan) op de eierstokken waar te nemen. Dit uitblijven van eisprongen brengt behalve onvruchtbaarheid een heel scala aan vervelende gevolgen met zich mee. Dit probleem ligt waarschijnlijk in een disbalans in de wisselwerking tussen het hypofysehormoon LH dat de eisprong veroorzaakt en de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron.

OORZAAK PCOS AANPAKKEN

Het aanpakken van de oorzaak is in sommige gevallen een moeilijke weg, maar zeker niet onmogelijk. In de praktijk kom je vaak vier mogelijke oorzaken tegen waardoor de eisprongen mislukken:

• Verreweg de meest voorkomende oorzaak is insulineresistentie. Soms in combinatie met candida-infectie in de darm. Dit gaat vaak gepaard met een verhoogde testosteronproductie wat de eisprongen kan verstoren. Doordat het aantal mensen met insulineresistentie ieder jaar groeit, komt PCOS ook steeds meer voor.

• Ondergewicht. Denk aan topsporters en anorexiepatiënten die niet meer menstrueren. Een zeer laag vetpercentage kan er voor zorgen dat het oestrogeengehalte lager wordt, omdat een deel in het vetweefsel gemaakt wordt. Verder worden geslachtshormonen van cholesterol gemaakt en extreem lage vet- en calorie-inname kan dit spaak doen lopen.

• Chronische zware stress.

• Een te langzaam werkende schildklier.

TWEE DISBALANSEN BIJ PCOS

Het probleem ontstaat pas echt wanneer deze eisprongen uitblijven en het lichaam hierop probeert te anticiperen. Als noodgreep om toch eisprongen op gang te brengen, gooit de hypofyse de LH flink omhoog. Hiermee zal de testosteron- en oestrogeenaanmaak in de ovaria flink aangewakkerd worden, en progesteron zal niet stijgen omdat er geen eisprong is geweest. Ook zal een deel van het testosteron die aangemaakt wordt in het vetweefsel door middel van het enzym aromatase omgezet worden naar oestrogeen. Hierdoor zit je bij PCOS dus uiteindelijk met twee grote disbalansen.

1. De eerste is een flink verhoogde testosteron. Hierdoor zal er vaak vermannelijking optreden zoals overbeharing, mannelijke kaalheid en acne.

2. De tweede disbalans is een veel te grote verhouding oestrogeen tot progesteron, ook wel oestrogeendominantie genoemd. Hierdoor ontstaat vaak overgewicht en houd je vocht vast.

EISPRONG OP GANG BRENGEN

• Het is dus van zeer groot belang in deze situatie om de eisprong weer op gang te brengen. Vaak wordt dit in het medische circuit gedaan door middel van medicijnen zoals de pil, metformine (betere suikerverwerking), LDN en nog een aantal chemische middelen. Toch heb ik zelf bij een aantal vrouwen in de praktijk ervaren dat het probleem ook kan verdwijnen en de cyclus weer goed gaan verlopen door het aanpakken van de oorzaken.

• Als de oorzaak insulineresistentie is dan is het zaak zoveel mogelijk de snelle suikers te schrappen uit de voeding en alleen met mate de traag opneembare koolhydraatbronnen te gebruiken. Verder is het beperken van stress en lichaamsbeweging van belang voor het verminderen van insulineresistentie.

• Bij ondergewicht kan aankomen en het verhogen van de hoeveelheid vet in de voeding soms uitkomst bieden. In het geval van overmatig sporten, dit verminderen tot het probleem zich oplost.

• Bij stress en emotionele trauma’s is het van belang alle vormen van stress zoveel mogelijk uit te bannen (inclusief teveel sporten) en het kan aan te bevelen zijn om de hulp in te schakelen van de goede therapeut of mental coach.

• Onderzoek of een te trage schildklier de oorzaak kan zijn. Hierbij zijn symptomen vaak belangrijker dan de bloedwaardes. Voor de symptomen van en tips bij een vertraagde schilklier zie mijn artikel in de vorige uitgave S&F 166. 

Ralph Moorman
Photo by ESHOOTS.com on pexels
archief S&F 167
Boekweitwraps
cecllulitus de nachtmerrie van veel vrouwen