Vragen & antwoorden 

Vragen & Antwoorden : aspartaamfobie

woensdag 01 januari 2014
35
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Beste Peter,

In S&F nr 164, steek je de draak met wat jij noemt aspartaamfobie. Wat nu te denken van de bewering van Ralph Moorman (toch bepaald geen kleine jongen) dat aspartaam wel 92 bijwerkingen kan hebben? Dat lijkt inderdaad veel, maar daardoor zouden we toch op onze hoede moeten zijn, vind je niet?

Bert Bakker, Rotterdam

 

Beste Bert,

Ralph Moorman is zeker geen kleine jongen, zelfs een gewaardeerd collega. Ik vond het getal van 92 bijwerkingen (welke?) iets aan de hoge kant. Afgezien van de vorming van spoortjes methanol en formaldehyde (bij verhitting) houden we twee aminozuren over fenylalanine en asparaginezuur. Er zijn twintig aminozuren en het aantal verbindingen dat aminozuren kunnen aangaan ligt dus op 2020 x 2. Dat er in al die reacties enkele peptiden zullen ontstaan met een ongewenst effect, is niet te vermijden. Op de meer dan triljoen mogelijke reacties is 92 een bescheiden getal. Ik blijf er dus bij: voordat Stevia in voldoende mate tegen een redelijke prijs verkrijgbaar is, blijft aspartaam voor een groot aantal producten als frisdrank en proteïnepoeder de ideale zoetstof. Verre te verkiezen boven suiker.

Vriendelijke groet, Peter

Vragen & Antwoorden : Kan laag intensieve aerobe inspanning vet verbranden?
Vragen & Antwoorden : commerciële kettingbrief van voedingssupplementen