Fitness 

Testosterontherapie bestrijdt het buikje

Saturday 01 December 2012
243
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Jarenlang werd zelfs bij de studie Geneeskunde stug volgehouden dat mannen een buikje (of zeg maar buik) krijgen doordat ze testosteron aanmaken en vrouwen vetopslag op heupen en billen meetorsen door het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dat laatste is in grote trekken waar, maar dat buikje? Ik stelde een hoogleraar eens de voor de hand liggende vraag, hoe het komt dat het buikje met de jaren groter groeit, terwijl de testosteronproductie juist afneemt.

Een bevredigend antwoord heb ik nooit gekregen. "Omdat testosteron al jaren inwerkt, daardoor veroorzaakt het ook prostaatkanker", luidde het slappe, ongefundeerde commentaar. Voor wie nog twijfelt en blijft geloven in de testo = pens theorie, wijs ik op een recent onderzoek van Farid Saad in opdracht van en samenwerking met het farmaconcern Bayern (je weet wel, van de asprientjes). Men tekende de gegevens op van een aantal mannen van middelbare leeftijd (gemiddeld 60.6 jaar), die voor minimaal twee jaar waren behandeld met TRT (Testosteron Replacement Therapy/ Testosteron Suppletie Therapie).

Daarbij werd gewerkt met een groep die minimaal vijf jaar de extra testo toegediend had gekregen. Meer dan de helft van de patiënten maakte deel uit van een follow up groep van vier jaar. Doel was de lange termijn effecten van de normalisatie van de testosteronspiegel te bepalen. Standaard behandeling duizend milligram aanvangsdosis, na zes weken aangevuld met nog eens duizend milligram en na twaalf weken weer.

De bloedspiegels testosteron waren bij aanvang gemiddeld 287 nanogram per deciliter. Ongeveer overeenkomend met iets minder dan tien nanomol/L, de ondergrens. Hun startgewicht was 107 kilo gemiddeld en 95 procent had een BMI van meer dan 25, inclusief 71 procent die echt sterk obees was en een BMI van 30 tot 40 scoorde. Of zelfs morbide (levensbedreigend) van 40 of hoger.

V.ier procent van de mannen had een middelomtrek van minder dan 91 centimeter en 68 procent kwam tot 100 centimeter. Binnen zes tot negen maanden normaliseerden de testosteronspiegels tot circa 14 nmol/L en bleven gedurende de follow up periode stabiel. Het totale lichaamsgewicht daalde 

significant binnen twaalf maanden en nam de komende vijf jaar verder af. 86 procent vertoonde (zonder dieetmaatregelen) een afname van bijna zes centimeter in de middelomtrek (het buikje). Bij 46 procent was dit veertien centimeter of meer. Commentaar van een van de onderzoekers: ‘Ik ken niet veel behandelingsmethoden
waarbij meer dan negentig van de patiënten zo positief reageert op een therapie.'

Bovendien legde men er de nadruk op dat er geen enkele aanwijzing was voor prostaatkanker in de met testosteron behandelde mannen. Saad F, et al 'Restoring testosteron tot normal levels in elderly men', is effectief om af te vallen, zo bleek uit een follow up studie van vijf jaar. (ENDO juni 2012) (PvdZ)

Photo by pixabay
archief S&F 166
Definitie van dom : doe steeds hetzelfde en verwacht een ander resultaat. #overload #cardio
Beweeg of bezwijk