Gezondheid 

Ook in Nederland: steeds meer te dikke kinderen

Monday 01 October 2012
239
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

We hebben het hier al vele malen besproken: de Verenigde Staten is niet alleen militair het machtigste land ter wereld. Ze staan ook nog eens op afstand aan de top wat betreft het gezamenlijk meezeulen van miljarden kilo’s overbodig reservespek. Voorstellen om de naam van de natie te veranderen in United States of Adipositas, zijn nog niet ingediend. Niet alleen de volwassenen zijn te vet maar, triest genoeg, ook zo’n vijftig procent van de kinderen sleurt aanzienlijk meer blubber mee dan goed voor ze is. Nu kunnen we wat neerbuigend op de Yankees neerkijken, maar de Nederlandse kinderen doen hun vette best de Amerikaantjes in te halen.

Uit een onderzoek onder zevenduizend Nederlandse kinderen kwam naar voren dat bijna een kwart van hen (1540) te vet is en 420 ronduit pathologisch overvet. Oorzaak: er wordt door kinderen minder inspanning verricht dan vroeger en ze doen niet genoeg aan sport. Nog steeds niet! Daar komt nog bij dat ze zich blijven volgieten en -proppen met gesuikerde frisdrank en vet junkvoedsel. Het ‘Happy Meal’ is bepaald geen Happy Deal. Je kunt dat, zoals bij S&F gebruikelijk, vanuit een wetenschappelijke hoek bekijken, maar ik wil de lezer toch ook een andere, meer rigoureuze en wellicht enigszins cynische benadering niet onthouden. Een paar citaten uit een stukje van Johnny Quid (www.geenstijl.nl).

‘Vroeger werd je niet dik, want dikke mensen werden gepest. Pesten is niet leuk, dus zorgde je dat je in proportie bleef. Nu zijn de vetzakken, de drillende propjes en de vadsige varkens hard op weg om een meerderheid te gaan vormen.  Dat is een stuk lastiger pesten. Nu al een kwart van de kinderen die er uit ziet alsof ze een slaapzak zijn die in een te kleine hoes is gepropt. Daarom: jaag die kids naar buiten. Laat ze voetballen, basketballen, crossfietsen, rennen en wat dan nog meer. Frisdrank, vethappen en snoepbergen weghouden tot ze het huis uit zijn. Nieuwe SIREslogan: “Dikke kinderen zijn lelijk als de neten, ga meer bewegen en stop met vreten!” En zo is dat! (PvdZ)

Willem Koert en Peter van der Zon
Photo by Mike Mozart on Flickr
archief S&f 165
ENERGIE-DRANKEN
Slaapmiddelen en kanker