Voeding 

Eindelijk: Stevia op de markt, maar hoe!

Monday 01 October 2012
193
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het heeft even geduurd maar na Frankrijk heeft ook Nederland de verkoop van Stevia toegestaan. Stevia komt in een groot aantal planten voor. Speciaal in honingkruid. Extracten hiervan zijn circa driehonderd maal zoeter dan suiker. In Japan wordt het al decennia lang als volkomen veilig zoetmiddel gebruikt. Je hebt er namelijk veel minder van nodig om dezelfde graad van zoetheid te bereiken.

Het zal iedereen duidelijk zijn dat een extract dat tweehonderd tot driehonderd maal meer zoetkracht heeft dan suiker, voor dagelijks gebruik in huis niet echt geschikt is. Je zou met een druppelflesje moeten werken om koffie of thee te zoeten. Maar… de frisdrankindustrie heeft nu geen enkel argument meer om de vetmakende suiker in hun producten te gebruiken. Dat geldt voor een aantal fabricageprocessen, maar voor gebruik  in bijvoorbeeld gebakken deegwaren ligt het wellicht iets anders. Daarvoor moet de stof wat meer ‘bulk’ hebben omdat het een substantieel deel uitmaakt van het eindproduct. Het enige merk dat ik tot dusver onderzocht heb is Pure Via. Dit is verkrijgbaar als kristallijn poeder en in de vorm van klontjes. De verpakking vermeldt trots dat het product tien keer zoeter is dan suiker en dat één theelepeltje maar twee calorieën levert terwijl eenzelfde schepje suiker twintig calorieën geeft. Wat krijgen we nou, zeg?

Twee- tot driehonderd maal zoeter, maar Pure Via werkt met een kleine fractie hiervan. Oké, het is een bescheiden stapje in de goede richting, maar ik kan er onmogelijk van onder de indruk zijn. Temeer daar de oligo-saccharide malto dextrine als bulkmiddel is gebruikt en dat levert ook bijna vier calorieën per gram, net als suiker. Zo komt het dat honderd gram Pure Via 376 calorieën noteert, maar een klein beetje minder dan suiker. Gelukkig is het in vergelijking met biet- of rietsuiker vrij licht tot eindproduct verwerkt. Waarom het betreffende product in pakken van tachtig gram verkocht wordt  in plaats van honderd, terwijl de specificatie van voedingswaarde op de verpakking per 100 gram berekend wordt, is onduidelijk. Iets anders is de prijs: Stevia is veel te duur in vergelijking met suiker. Kijk maar eens:

Stevia 80 gram kost 3.89, dat is 0.048625 eurocent per gram = 48,625 euro per kilo. Suiker kost rond de één euro per kilo. Maar Pure Via is tien keer zoeter dus een Stevia product met malto dextrinen komt  op 4.8 euro per kilo uit. Bijna vijf keer zo duur als de kleverige vetmaker suiker! Ik herhaal op deze plaats maar weer eens waar ik reeds eerder voor pleitte: accijnzen op suiker! Niet zo’n beetje ook! Daar kunnen Stevia producten dan mee gesubsidieerd worden. Laten we hierbij niet vergeten dat de suikerindustrie (hoewel ze dat in alle toonaarden zullen ontkennen) uit alle macht heeft geprobeerd Stevia van de Europese markt te houden. 

door Peter van der Zon
archief S&f 165
Teveel buikvet: van Adipeus tot Alzheimer
Beter in vorm door daglicht