Fitness 

Nieuw onderzoek over resveratrol geeft de mens hoop en een andere kijk op vetverbranding. #afvallen #mitochondriën

Saturday 01 December 2012
161
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Tot voor kort was het verbranden van vetten in theorie makkelijk uit te leggen. Je hebt 2500 calorieën nodig per dag en je eet er 2000. Wanneer je daar ook nog wat bij gaat sporten, komt je lichaam elke dag duizend calorieën te kort en zal die uit je vetreserves halen. Ga je hier te extreem mee aan de slag dan gaat het lichaam zichzelf beschermen door juist alles vast te houden en val je bijna niet meer af of kom je weer razendsnel aan wanneer je normaal gaat eten.

Recent onderzoek in Wageningen heeft aangetoond dat het verbranden van vet toch misschien anders in elkaar zit. In een onderzoek met proefpersonen werd er namelijk gebaseerd op het zuurstofverbruik geconstateerd dat het lichaam zuiniger met energie om ging na het vasten. Dat zou er op neer komen dat het lichaam eerst 2500 calorieën nodig had om te leven en daarna 2000 calorieën. Wanneer we de huidige vetverbrandingstheorieën erop loslaten, zou dat betekenen dat we dik zouden worden van de 2500 calorieën die we eerst nuttigden. Tijdens de test bleek dat in de praktijk niet zo te zijn. Het vasten heeft het mogelijk gemaakt om bijna onbeperkt alles te kunnen eten. Er werd namelijk geconstateerd dat de functie van de mitochondriën was verbeterd met als effect dat de proefpersonen ineens meer konden eten zonder dat ze er dikker van werden.

Dat bleek te komen door de beïnvloeding van het stofje SIRT wat aangeeft dat er een calorietekort is. Deze verbetering in de mitochondriën kan nog extra worden gestimuleerd door extra inname van resveratrol. Inname van 80 tot 120 milligram per dag zou voldoende zijn. Waarschijnlijk komt op korte termijn meer informatie vrij over de werking van resveratrol op SIRT. 

Bron: EHF Academy
Foto's : Shutterstock
archief S&F 166
JE EIGEN DIEET VOOR MATEN EN MASSA
Het maakt niet uit hoe gezond je eet. Je bent wat je opneemt niet wat je eet. Twee belangrijke stappen zijn: kauw goed en zorg voor een optimaal maagzuurpeil. #ontstekingremmend #superfood