Gezondheid 

Het maakt niet uit hoe gezond je eet. Je bent wat je opneemt niet wat je eet. Twee belangrijke stappen zijn: kauw goed en zorg voor een optimaal maagzuurpeil. #ontstekingremmend #superfood

Saturday 01 December 2012
229
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Wanneer we tien mensen op een rij zetten en ze allemaal hetzelfde laten eten, heeft deze voeding telkens een ander effect. Ieder mens heeft zijn of haar eigen unieke verteringssysteem. Ons verteringssysteem begint al in de mond, waar enzymen worden gemengd met goed gekauwde voeding. Niet goed kauwen kan al een slecht effect hebben op de vertering van onze voeding, met daarmee de opname van macro- en micronutriënten en ons herstel.

Van de mond komt de voeding in de maag. Hier wordt ze bewerkt door ons maagzuur. Maagzuur is met name belangrijk bij de vertering van onze eiwitten. Wanneer ons maagzuur niet op peil is, verloopt de vertering van de eiwitten niet voorspoedig en functioneren de darmen verre van optimaal. Maagzuur is dus belangrijk. Hoe weet je nu of je genoeg of juist te weinig maagzuur hebt? De symptomen lijken erg veel op elkaar. Je kunt in beide namelijk last hebben van maagzuur. Nou klinkt het misschien onlogisch maar door extra ‘maagzuur’ in te nemen kun je checken hoe hoog je maagzuur ongeveer is.

Deze test gaat als volgt: Benodigdheden: een portie eiwitten (zonder koolhydraten). Een aantal enzymcapsules die tweehonderd milligram Betaine HCL bevatten en voor de zekerheid een glas water. Eet een portie eiwitten. Bijvoorbeeld een omelet van vier eieren met groenten. Halverwege de maaltijd neem je een enzymcapsule in zonder water en je vervolgt de maaltijd. Nu even wachten. Als je nu binnen vijftien minuten het zuur voelt in je slokdarm dan is je zuurgehalte op normaal niveau.

Neem nog even een slok water om van dat branderige gevoel af te komen. Heb jij echter niet dat branderige gevoel achter in je keel na het innemen van één capsule, voer de inname dan bij de volgende eiwitmaaltijd met een capsule op. Bij geen zuur neem je de volgende keer bij een eiwitmaaltijd drie capsules in en dit kan opgebouwd worden tot vier capsules wat staat voor achthonderd milligram Betaine HCL. Wanneer je uitkomt bij vier capsules, kun je stellen dat je zuurgehalte op maximaal vijftien procent staat. Dat is natuurlijk wel erg weinig maar je zult versteld staan bij hoeveel mensen dat het geval is.

Nu ben je erachter dat je maagzuur laag is. Wat kun je eraan doen? Slik bij elke eiwitmaaltijd het aantal capsules waarmee je eindigde bij je test (maximaal vier capsules). Blijf dit doen tot je bij een maaltijd dat branderige gevoel krijgt. Dan kun je de hoeveelheid verminderen met telkens één capsule. Op deze manier ga je door tot je geen capsules meer nodig hebt.

Bron: Overload, Personal Hormonal Profiling
Photo by Marion Michele on Unsplash
archief S&F 166
Nieuw onderzoek over resveratrol geeft de mens hoop en een andere kijk op vetverbranding. #afvallen #mitochondriën
Vasten kan wondgenezing versnellen. Sneller herstellen van een operatie kan door voorafgaand te vasten. #sapvasten #sportvasten