Voeding 

SUPERMARKTPRODUCTEN - maak zelf je Havermoutkoekjes, cocos cake, Humus of notenmeelkoekjes

Saturday 01 December 2012
182
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Om mijn klanten te leren hoe ze het beste kunnen eten om hun hormonen in balans te houden, neem ik ze mee ‘op survival’ naar de supermarkt. Qua eten is dat namelijk een oord vol valstrikken. Overal schreeuwen producten om de aandacht met gezondheidsclaims die – ik druk me beleefd uit – niet kloppen. Zo zie je er artikelen met het keurmerk ‘verantwoorde voeding’ terwijl ze gewoon slecht voor je gezondheid zijn. Sommige lightproducten krijgen bijvoorbeeld een keurmerk vanwege calorieverlaging, hoewel ze juist meer suiker en koolhydraten bevatten dan het originele product. Neem de normale pindakaas en de lightversie: de lightversie bevat minder vet en calorieën maar meer dan driemaal zoveel koolhydraten! .

Door mijn studie levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit heb ik van dichtbij kunnen zien hoe voedingsgrondstoffen bewerkt worden tot de eindproducten die in de supermarkt naar je lonken. Geloof me, wat er in de fabriek met voeding gedaan wordt, heeft meer met chemie dan met kookkunst te maken. Door voeding sterk te verhitten, mechanisch te bewerken en van allerlei chemische toevoegingen te voorzien, wordt ze gewoon verpest. Al die kant- en klaarmaaltijden, blikken en dozen waar ‘verrijkt met vitamines’ en ‘goed voor hart- en bloedvaten’ op staat, kun je maar beter links laten liggen. Om mijn rondleiding door de supermarkt niet al te deprimerend te maken, troon ik mijn klanten snel mee naar de groenteafdeling. Dat is een van de weinige plekken in de supermarkt waar nog echte, gezonde voeding te vinden is: appels (mits ze niet gezoet zijn), bloemkolen, wortels enzovoorts. Kortom, voeding waar niets aan ‘verbeterd’ en ‘verrijkt’ is door de laboranten van de voedingsindustrie. Even verderop heb je nog zo’n zeldzame plek met ‘echte’ voeding: de slager, met stukken vlees en kip. Gelukkig zijn de chemici hier ook met hun handen vanaf gebleven.

Tenminste, als je wegblijft van de vleeswaren, want die staan ook stijf van de toevoegde suiker en geur-, kleur- en smaakstoffen.
Nu Sinterklaas en Kerstmis weer voor deur staan, gaan veel mensen massaal de supermarkt in om onnodige boodschappen te kopen, zoals snoep. Natuurlijk mag je snoepen, maar doe het wel met mate én kies ervoor om glutenvrij te snoepen. De gluten zorgen namelijk vaak voor darmproblemen. Dus kies liever biologische chips dan pizzapuntjes en liever chocolade (+80% cacao) dan bonbons. Je kunt ook kiezen om echt gezond te snacken en bijgaande recepten eens uit te proberen!

HAVERMOUTKOEKJES

Ingrediënten 150 g zachte boter • 200 g havermout • 200 g gehakte gemengde noten • 150 g pure chocolade in snippers • 100 g cranberry’s • halve theelepel wijnsteenbakpoeder • snufje zout • 2 eieren

Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng alle ingrediënten, behalve de cranberry’s door elkaar. Als er geen stevig deeg ontstaat, voeg dan één eetlepel heet water toe. Verdeel het deeg in balletjes en druk deze balletjes plat. Leg de koekjes op een ingevette bakplaat. Garneer ze met de cranberry’s. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes gaar in ongeveer 25 minuten.

Tip: Alle andere koekjes mijden! Koekjes uit de winkel bevatten transvetten (o.a. hart- en vaatziekte), suiker (insulineresistentie), acrylamide (kankerverwekkend) en tarwe (allergie). Vier goede redenen om ze te laten liggen.

KOKOSCAKE

Ingrediënten voor twee cakes 100 g geraspte kokos • 100 g gemalen noten (gemengd) • negen eieren • 120 ml gesmolten kokosolie of roomboter • halve theelepel zout • twee volle eetlepels cacao

Bereidingswijze Klop de eieren luchtig met het zout en de stevia. Zeef de cacao erboven en roer dan de kokos, noten en als laatste de boter of olie erdoor. Vet twee bakvormen in en verdeel het beslag over de vormen. Bak de cakes 30 minuten op 170 graden. De cake kan ingevroren worden.

Tip: Maximaal tien eieren per week. Voedingsmiddelen, zoals eieren, die cholesterol bevatten, blijken weinig invloed op de cholesterolspiegel te hebben maar eieren zijn soms vervuild met dioxine. Eieren van biologische- en vrije uitloopkippen hebben de beste voedingswaarde, maar de kans op dioxinebesmetting is bij deze eieren het grootst omdat deze kippen met vervuilde grond in contact kunnen komen. De dioxinenorm is flink aangescherpt – daarom verwacht ik geen problemen van het eten van tien eieren per week.

HUMUS

Ingrediënten 400 g kikkererwten (blik/pot)
• één citroen
• drie eetlepels olijfolie extra vierge
• 1 teentje knoflook
• halve theelepel koriander
• halve theelepel komijn (gemalen)
• versgemalen peper • bleekselderij
• wortel
• broccoli (geblancheerd)
• bloemkool (geblancheerd)
• komkommer • paprika

Bereidingswijze Laat de kikkererwten uitlekken. Pers de citroen uit. Pureer de kikkererwten met de citroensap, olijfolie, komijn en koriander. Pers de knoflook uit en roer hem erdoorheen. Doe de humus in een schaaltje en bestrooi met versgemalen peper. Snijd alle groenten in roosjes of reepjes en rangschik dit om de humus.

 Tip: Geen boontjes uit blik. Peulvruchten bevatten goede koolhydraten die de bloedsuikerspiegel maar langzaam laten stijgen. Bovendien zijn ze een goede bron van calcium en magnesium. Probeer de verse varianten te gebruiken. Aan peulvruchten in een glazen pot is wat suiker toegevoegd.

Peulvruchten uit blik raad ik af vanwege xeno-oestrogenen die uit de coating van het blik in je eten terecht kunnen komen.

NOTENMEELBROODJES

Ingrediënten en benodigdheden 3-4 grote eieren
• 2,5 kopje gemalen gemengde noten
• kwart kopje gesmolten roomboter • tien druppels stevia
• naar smaak een kopje gemalen kokos of een kopje pure chocoladesnippers
• halve theelepel wijnsteenbakpoeder
• snufje zout
• (papieren) cakevormpjes en zachte boter voor het invetten
• vruchten voor de garnering

Bereidingswijze Klop de eieren luchtig. Voeg er de noten, gesmolten boter, wijnsteenbakpoeder en stevia aan toe. Naar smaak kan er nu of kokos of chocolade door, maar zonder zijn ze ook lekker! Vet de vormpjes in en schep het beslag erin. Garneer met de vruchten. Bak de cakejes ongeveer 15-25 minuten op 170 graden.

Tip: Suikerverslaving. Serotonine is een neurotransmitter (‘hersenhormoon’) die de behoefte aan koolhydraatrijke producten (brood, frisdrank, snoep) remt. Omgekeerd verhoogt koolhydraatrijke voeding de serotonineproductie. Mensen met een suikerverslaving produceren te weinig serotonine of kunnen de stof niet goed opnemen. Wanneer er een relatief teveel aan oestrogeen is (oestrogeendominantie), kan de serotonineproductie worden onderdrukt. Een te lage serotoninespiegel is vaak ook de oorzaak van het premenstrueel syndroom (PMS), wat de drang naar zoetigheid van de ‘slachtoffers’ verklaart. 

Het hormoonbalansprogramma optimaliseert de serotoninewerking. 

Foto's : Shutterstock
archief S&F 166
De vertraagde schildklier: Oorzaken en oplossingen
DE ANABOLEN POLI: PIONIEREN IN PREVENTIE