Vragen & antwoorden 

Vragen & Antwoorden : Wat is Adipositas?

Saturday 01 December 2012
188
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Beste Peter,

Naast woorden als overwicht, vetzucht en corpulentie, kom je steeds meer exotische termen tegen. Obesitas kennen we intussen allemaal wel. Maar wat is Adipositas? Precies hetzelfde? Hebben we zoveel woorden nodig om naar hetzelfde te verwijzen? En is mede daarom een neutrale term als overgewicht niet beter?

Het kwetst mensen ook minder dan te zeggen dat ze obees zijn, of nog erger, vet?

Michel, Amsterdam

 

Beste Michel,

Stukje Latijn: adi betekent vet en positas staat voor plaatsing. Adi wordt tegenwoordig niet zoveel meer gebruikt, maar in de jaren 60 van de vorige eeuw circuleerde een UA (zeg maar semi-legaal) uitsluitend bij apotheek verkrijgbaar vermageringstablet met de naam Pentho Adiphartrol. Pentho sloeg op een deel van de chemische structuur, adi was vet en phatrol bewaken. Heerlijk ogende, groene glansdragees, verleidelijk voor kinderen. (1250 geregistreerde slachtoffers van deze mm-loze M&M’s). Het was een idioot product, waar men naast amfetamine ook barbituurzuur (een sterk en potentieel dodelijk slaapmiddel) in had gedaan. Terug naar het heden. Voor de goed orde: obesitas is ook Latijn. Obesus is vet en sitas plaatsing. Voor het grote publiek waren die termen eufemismen, men begreep ze niet en het klonk heel wat eleganter dan vet of spek, dan wel buikblubber. Voorts leende men uit het Frans termen als corpulent. Corpus is lichaam en was je corpulent dan had je dus ‘veel lichaam’, zeg maar een groot lichaam.

Onderscheid tussen vet en vetvrije massa werd niet gemaakt. Van mannen met zo’n ingezakt kropgezwel, dat zowel de gesp van de riem als de rits van de gulp verborg onder dat vettige hangdak, werd gezegd dat ze een ‘embonpoint’ hadden, gewoon een vooruitstekend deel van het lichaam (nee, niet dat). Ook voor dames ontstonden eufemismen als gevuld en mollig. Allemaal woorden voor vet. Nu zijn deze zo’n beetje samengevat in het eufemisme overgewicht. Ja, over gewicht gesproken. Wat is zwaarder? Spiermassa is zwaarder, evenals botten. Maar overgewicht verwijst naar zo’n beetje het lichtste weefsel in ons lichaam: vet dus! En beste Michel, ik verdom het om eufemismen te gebruiken in de trant van K voor kanker. Ook bij obesitas hebben we te maken met een ernstige potentieel lethale ziekte en dat mag een afschrikwekkende naam hebben. Al klinkt obees al weer een beetje beter dan ‘spekvet’, het blijft hetzelfde. .

Noemen de dingen bij hun naam, dan heb je er sneller vat op.

Succes, Peter

 

Photo by extar on pixabay
archief S&F 166
Vragen & Antwoorden : Extra hormonen aan kinderen ?
Vragen & Antwoorden : In paniek als ik niet kan trainen