Vragen & antwoorden 

Vragen & Antwoorden : In paniek als ik niet kan trainen

Saturday 01 December 2012
148
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Beste Peter,

Mensen om me heen zeggen dat ik bijna in paniek raak, als ik om een of andere reden niet kan trainen. Wegens werk bijvoorbeeld of op feestdagen als de gym dicht is. Ik merk dat zelf ook wel. Ga waarachtig nagelbijten, heb geen eetlust en alleen omdat ik denk boven die 96 uur uit te komen en mijn spieren afbreken. Hoe bang moet ik zijn voor afbraak, als ik langere tijd een spier niet train?

Otto, Den Helder

 

Beste Otto,

Het slechtste wat je kunt doen voor het herstel en in de instandhouding
van spieren, is je in de zenuwen gooien. Uitstoot van adrenaline in een situatie dat er eigenlijk rust en tijd voor groei zou moeten zijn. Nee, daar schieten we bepaald niets mee op. Ik zou je willen adviseren jezelf niet teveel op die cijfers vast te prikken. De getallen 48 (herstel tot niveau vóór de training), 72 (bereiken van de top van supercompensatie) en 96 (het weer afbouwen van het extra opgebouwde) zijn inderdaad alleen maar getallen. Richtgetallen zou je kunnen zeggen, geen wetmatigheden, veeleer trajecten. De cijfers werden bepaald onder een groep van circa negenhonderd studenten in de leeftijd van 22 tot
30 jaar. Dat betekent al meteen dat voor de leeftijdsgroepen daarbuiten geen harde uitspraken kunnen worden gedaan. Met het vorderen der jaren ga je ook minder makkelijk herstellen, hetgeen de cijfers weer doet verschuiven. En dan zijn daar natuurlijk nog de grote individuele verschillen, zelfs binnen een leeftijdsgroep. Zeggen die cijfers dan helemaal niets? Ja, ze zijn een indicatie. Wat bij een ander na 96 uur begint: afbouwen van de extra opgebouwde massa, zet bij jou misschien pas na zo’n 124 uur in.

Niet teveel op die cijfers letten!

Peter

Photo by creozavr on pixabay
archief S&F 166
Vragen & Antwoorden : Wat is Adipositas?
Vragen & Antwoorden : Wat te doen met het vet rond mijn middel ?