Bodybuilding 

De ongelooflijke reis van Tavi Castro

Saturday 01 December 2012
323
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Het is alsof hij er ineens was, Tavi Castro. De naam die sinds een paar maanden gonst in de wereld van naturel bodybuilders in Europa en sinds de Musclemania 2012 in november wereldwijd is ingeslagen als een bom.

VAN NOORD-AMERIKA NAAR EUROPA

Castro heeft voor zijn leeftijd aardig wat van de wereld gezien. Hij is in 1990 geboren als Octavio Maginnis Castro uit een Mexicaanse moeder en SpaansBritse vader in Guadalajara, Mexico. Hij verhuisde al jong naar Canada met zijn hardwerkende ouders, die op zoek waren naar een beter leven. Castro bracht daar het grootste deel van zijn jeugd door en ontwikkelde er zijn liefde voor voetbal en fitness. Er waren maar beperkte middelen voorhanden, maar Castro was niet te stoppen bij het realiseren van zijn dromen. Nadat hij zijn ouders beloofde dat hij zijn school zou afmaken, gaven ze hem hun toestemming een professionele voetbalcarrière na te jagen.

Uiteindelijk speelde Castro op nationaal niveau bij de Canadese jeugd waar hij de aandacht van internationale scouts trok. Op zijn zestiende maakte hij de oversteek naar Engeland voor proeftrainingen bij Peterborough United en South End. Overdrachtproblemen, gedoe met documenten en de politiek deden Castro besluiten te verhuizen naar Nederland om daar zijn ambities waar te maken. Hij speelde in de jeugd en beloften voor betaald voetbalclubs als Vitesse, Cambuur Leeuwarden en FC Dordrecht. Na enkele jaren van inconsistent spel en de worsteling met zijn voortdurend veranderende omgevingen, besloot Castro uiteindelijk om zijn droom op een leven als professioneel voetballer op te geven en zijn school af te maken. Inmiddels was hij wel al een wereldbekende freestyle voetballer met optredens in New York, het Caraibisch gebied en Engeland.

Met dank aan versnelde studies en wat afstandsmodules haalde Castro net na zijn zeventiende verjaardag zijn diploma en met zijn harde ‘ga ervoor of ga naar huis houding’ besloot hij de moeilijkste studie uit te kiezen die hij kon vinden: Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft. Gemiddeld doen studenten vijf jaar over dit drie jaar durende studieprogramma maar met Castro’s mentaliteit was hij binnen de drie jaar vrijwel klaar met zijn studie. Met uitzondering van een onderdeel wat hij niet kon voorbereiden als gevolg van wat er ging gebeuren.

ONTKENNING VAN HET ONMOGELIJKE 

Na de voetballerij gooide Castro het sporten niet overboord. Integendeel. Om zijn desillusie over zijn beëindigde voetbalcarrière te verwerken, stortte hij zich met extra gedrevenheid op fitness, zijn andere passie. Hoewel dat hij er feitelijk de tijd niet voor had omdat hij doordeweeks van 8.30 uur tot 18.00 uur met zijn studie bezig was en in de weekeinden in een nachtclub werkte als barman om de rekeningen te betalen, focuste Castro zich anderhalf jaar lang op zijn krachttraining met het doel zijn bovenlichaam zo te vormen dat het in een mooi evenwicht was met zijn goed ontwikkelde benen. 

Allerlei mensen waarschuwden hem, goedbedoeld of zelfs spottend, dat het lichaam dat hij voor ogen had op natuurlijke wijze niet te verwezenlijken was en dat hij zonder trainer of sponsor niets zou bereiken. Maar met enorme wilskracht en een strak opgezet sport- en voedingsschema ging Castro zijn eigen weg.

In september 2012 was hij klaar om een enorme indruk te maken op het podium van Musclemania in Groot-Brittannië. Zonder sponsors en met alleen de liefde en steun van zijn familie en vrienden, had Castro met zijn technische achtergrond een efficiënt en goed doordacht plan weten te maken om zijn doelen te bereiken. Zijn laatste studieonderdeel moest het daarbij helaas wel ontgelden. Castro was in eerste instantie van plan om alleen op te gaan voor de Junior Bodybuilding categorie, totdat een paar vrienden en fotografen zinspeelden op een mogelijke carrière als fitnessmodel door over zijn solide spierontwikkeling en Clark Kent-looks te beginnen. Hij schreef zich vervolgens ook in voor de Fitness Model categorie.

Op de dag van zijn allereerste fitnesscompetitie kwam Castro uiterlijk zelfverzekerd op, nieuwsgierig naar alles wat er om hem heen te zien en te leren was. Ondanks zijn zenuwen had hij vertrouwen in zijn fysiek en massa met zijn lengte van één meter zeventig, gewicht van tachtig kilo en 4,5 procent lichaamsvet. Niets kon hem echter voorbereiden op wat er vanaf dat moment allemaal komen ging.

CONQUER TOUR

Geplaatst in de fitnessmodellencategorie met als gevestigde namen als Ben Noy en Adis Jakic, de kampioen van 2011, besefte Castro dat de kans klein was dat hij een enorme impact zou maken, ook door zijn beperkte ervaring als fitnessmodel. Maar de juryleden vatten een voorliefde voor Castro op. Dat was zeker ook te danken aan zijn uitstekende sportkledingpresentatie, waarbij hij uit een Barcelona trainingspak stripte terwijl hij een voetbal op zijn hoofd balanceerde. Met zijn fysiek, charme en talent eindigde hij in Engeland op een tweede plaats, achter Ben Noy. Een ongelooflijk resultaat dat Castro sprakeloos liet.

Erna diende zich al snel een sponsor aan die paste bij de mentaliteit en trainingswijze van Castro. Voormalig profbodybuilder Berry de Mey, die onder meer goud behaalde op de IFBB wereldspelen in 1985 en brons op de Olympia in 1988, was inmiddels Berry de Mey Nutrition begonnen, een webwinkel in voedings- en sportsupplementen. Hij had via een vriend over Castro gehoord en nam contact op. “Berry was geïnspireerd omdat ik geen drugs gebruik en alles natural doe”, zegt Castro. Na wat gesprekken bleken de twee aardig wat gemeen te hebben, omdat Berry de Mey Nutrition gericht is op sporters die hun doelen bereiken met hard trainen, goed voedsel en wat supplementen. Met nog meer zware competities in het vooruitzicht, zag Castro heel goed in dat supplementen hem konden ondersteunen om zijn behaalde fysiek vast te houden. Castro: “Ik ben een fan van de gouden tijden van het bodybuilding, ik had nooit verwacht dat Berry mij zou opzoeken.”


In de aanloop naar de volgende wedstrijden deelde De Mey zijn uitgebreide wedstrijdervaringen met Castro en gaf hem belangrijke tips. Net als Castro is De Mey tijdens zijn professionele bodybuildingcarrière altijd tot in detail bezig geweest met voeding en schema’s en heeft hij deze altijd nauwgezet bijgehouden. Tot en met de dag van vandaag, wat dan ook de basis vormt van zijn supplementenlijn. Het was daardoor bijna vanzelfsprekend dat De Mey en Castro een klik hadden. Met de extra aanmoediging van zijn kersverse sponsor trainde Castro vol ambitie verder.

Ruim een maand later werd zijn talent weer bevestigd, toen hij in oktober 2012 op de Musclemania Europe in Parijs de eerste plaats behaalde in de Junior Bodybuilding categorie en derde werd in de Men’s Overall Fitness Model categorie. Musclemania staat wereldwijd bekend als één van de grootste dopingvrije bodybuilding en fitness events en door in twee maanden tijd in Europa twee aansprekende resultaten te behalen snoerde hij alle criticasters de mond.

Sindsdien is zijn ster snel gerezen. De overwinning tijdens Musclemania Europe bezorgde Castro een plek in de World Musclemania 2012, in Las Vegas. Daar won de inmiddels 22-jarige atleet de titel Junior Musclemania en de titel World Fitness Model Overall, in feite de klassenoverschrijdende titel. Binnen Musclemania wordt er over deze serie overwinningen gesproken als zijn ‘Conquer Tour’: hij kwam, hij zag en hij overwon.

WAT WIL JE DAN NOG MEER ALS SUCCESVOLLE TWINTIGER?

Behalve zichzelf verder serieus aan zijn sport wijden, wil Castro ook anderen inspireren en helpen om op gezonde wijze te sporten. Castro: “Rico van Huizen, in 2011 Europees junior bodybuildingkampioen tijdens Musclemania Engeland, en ik zijn Body Engineers (www.bodyengineers.com) begonnen. Ons doel is mensen te helpen hun fitnessdoelen te bereiken zonder gebruik van drugs. Het was eigenlijk door hem dat ik over natural en op doping geteste wedstrijden hoorde en ik besloot aan de Musclemania mee te doen.

Ik heb veel research gedaan naar voedingsstoffen en verder baseren we onze adviezen op de ervaringen van Rico en mij. Met mijn ‘engineering’ achtergrond dankzij mijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek heb ik een programma ontwikkeld dat een voedingsschema en -plan kan maken voor elk lichaamstype. Dit programma is gebaseerd op elke variabele die belangrijk is, zoals vetpercentage, lichaamstype en de mate van activiteit. We willen mensen niet alleen vertellen wat ze moeten eten, maar ze echt leren hoeveel van alles ze moeten eten en hoe ze dat kunnen berekenen met het programma. Dat is de grote doel van Body Engineers: mensen leren hoe belangrijk voeding is bij de ontwikkeling van hun lichaam en hoe ze een dieetplan moeten maken en telkens aanpassen naarmate hun lichaam zich ontwikkelt.”

In 2013 zal Castro veel aan promotie doen. “Het is niet dat ik rust heb nu ik aan de top sta. Ik zeg een nog meer esthetische fysiek in 2013 toe, met toegevoegde massa om mijn symmetrie op een volledig ander niveau te brengen. Het was een ongelooflijke reis tot waar ik nu sta. Het voelt als gisteren dat ik ’s ochtends om zes uur ging trainen, vlak voor mijn colleges Aerodynamica, altijd dagdromend over iets groters. Aan iedereen die getuige is geweest en me ondersteunde, of twijfelde, of lachte: ik dank u.” 

Kijk elke ochtend in de spiegel en vraag jezelf af … Ben ik vandaag beter dan ik gisteren was? ....

Sterke botten - Meer testosteron
Boekbespreking : De Hormoonfactor