Bodybuilding 

GIOVANNY THOMSON: BODYBUILDER VAN APARTE KLASSE

Wednesday 01 January 2014
389
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Ga je terug in de vaderlandse bodybuildinggeschiedenis, dan komen al gauw namen als Ap Steenbeek, Bob Esprit, Giuseppe Deina, Berry de Mey en Arthur Buurman weer in het geheugen. Eén van die atleten in het bijzonder zou een jonge knul uit Curaçao, met aanleg voor spiermassa, inspireren bodybuildingkampioen te worden. Voor Giovanny Thomson was Berry de Mey het voorbeeld in bodybuilding. De Mey werd derde op de Mr.Olympia in 1988 en was toen al enkele jaren een van de meest gecoverde bodybuilders ter wereld. Je kon destijds geen spierenmagazine openslaan of De Mey lachte je toe, met op de achtergrond een tropisch paradijs, een blik bikinidames en een knalrode sportwagen. Vertel als bezorgde ouder je zoon dan nog maar eens dat hij van het ijzer moet afblijven. Weinig kans.

We spreken elkaar in het nieuwe pand aan de Marconieweg 8 in Dordrecht, waar Willem Coene onlangs Lucky Fit heeft gevestigd, een multifunctioneel bedrijf, waar je alles vindt op fitnessgebied. Van vloeren tot apparatuur, van vechtsportartikelen tot sportvoeding. Met zijn jarenlange ervaring in training, voeding en supplementen zal Thomson Lucky Fit bijstaan op dit gebied. Maar we beginnen bij het begin, bij een jongen van de Antillen die graag ‘zeer goed gespierd’ wilde worden.

DE HAAGSE CONNECTIE

Thomson werd in 1971 geboren op Curaçao en had al sinds zijn veertiende jaar de ambitie om professioneel bodybuilder te worden. “Bodybuilding is daar heel populair. We zijn op de eilanden misschien toch wat fysieker ingesteld: dansen, je lichaam tonen, plezier hebben in je lijf. Dus ik wilde graag bodybuilder worden. Twee jaar later draaide ik mijn eerste wedstrijd. Ik werd derde bij de junioren op de Mr. Curaçao. Een jaar later werd ik eerste bij de junioren. Op mijn negentiende, vijf jaar nadat ik begon met bodybuilding, werd ik Mr. Curaçao bij de zwaargewichten. Ik woog honderd kilo, met een lengte van 1.85 meter.” Het jaar daarop won Thomson de Mr. Antillen en het jaar daarna werd hij derde op de Mr. Carribean. Intussen begon hij plannen te maken om verder te kijken dan de Antillen. In Nederland was het bodybuilding een stuk verder en was de competitie ook sterker. Kort daarop besloot hij naar Nederland te gaan.

Thomson: ‘In die tijd was Willem Jonkman, IJzeren Willem Jonkman, een heel bekende bodybuildingtrainer in Nederland. Mensen kwamen uit het hele land om door hem begeleid te worden. Er werd hard getraind bij Willem. Een van zijn favoriete oefeningen voor armen was de zittende schuine dumbbell curl. En wel de dumbbells helemaal laten zakken. Doordat je schuin zit kun je ook veel minder makkelijk smokkelen. Dat maakt die oefening zo zwaar. Maar hij wist ook veel van wedstrijdvoorbereiding, want al train je nog zo hard, in die laatste fase kun je nog goed de mist in gaan.”

Na een jaar training bij IJzeren Willem verkaste Thomson naar Kneets Gym van Peter Kneteman, die andere Haagse hardcore bodybuildingschool,. Thomson: ‘Bij Kneet had ik mijn stek gevonden. Zijn enthousiasme en energie konden me geweldig oppeppen. Hij ondersteunde je ook als je ergens mee zat of geen geld voor supplementen had. Ik werd er ook begeleid door Dennis Schoevers, een leuke gozer. We besteedden veel aandacht aan het poseren. Er trainden ook veel jongens bij Kneet die wedstrijden draaiden bij de NABBA zoals Alison Maria. Bij de NABBA kwam je meer bekende Nederlandse namen tegen zoals Ed van Amsterdam, Joeri Meyer, Erik Tielman, Roberto Morisho en Eugene – de Indiaan – Buis. In 1997 werd ik op de NABBA Universe derde in de Tall klasse.’

HET JAAR VOOR DE EEUWWISSELING

1999 was hét jaar voor Thomson. “Ik was al een paar keer tweede geworden op de Holland, maar in dat jaar was ik in topvorm. Ik wist de Holland te winnen, zowel de zwaargewichtklasse als de overall. Ik won ook de Mr. Europe. Op de NABBA Mr. Universe won ik de Tall-klasse en datzelfde jaar ook de NABBA Mr. World in de Tall-klasse en de overall. Geweldig was dat. Arnold Schwarzenegger heeft die titel ook ooit gewonnen. Grote namen als Schwarzenegger,Sergio Oliva, Frank Zane en Bill Pearl hebben hier allemaal hun doorbraak gemaakt.’ Voor de kenners: lang voordat Joe Weider en zijn broer Ben de IFBB opzetten en de Mr. Olympia in het leven riepen (1965, winnaar Larry Scott) kwamen de grootste toppers van de NABBA. In één jaar vier absolute topwedstrijden winnen, dat kunnen maar weinig bodybuilders in Nederland Thomson nazeggen.

In 2000 en 2001 werd hij derde op de NABBA Mr. Universe Pro en een jaar later dertiende op de Grand Prix Engeland (IFBB). Daar stonden grote namen. Dexter – The Blade - Jackson, die in 2008 Mr. Olympia zou worden, won deze wedstrijd, met vlak achter hem Dennis James, Chris Cormier en Ernie Taylor. Twee jaar later stond Thomson weer onstage terwijl er zo mogelijk nog zwaardere concurrentie was. Van onder meer Ronnie Coleman (zie daar maar eens van te winnen), wederom Chris Cormier, maar ook een monsterman als Markus Rühl. In 2004 werd Thomson twaalfde op de Grand Prix Holland. Een aantal vervelende blessures, onder andere een zwaar bicepsruptuur, maakte uiteindelijk dat Giovanny zijn wedstrijdcarrière vaarwel moest zeggen.

DE WENDING

Zijn succes in bodybuilding stelde Thomson in staat een winkel in sportvoeding te beginnen in Rotterdam. Later opende hij daar ook nog een fitnesscentrum: Giovanny Health & Fitness. In 2010 kwam zijn droom als ondernemer tot een eind door problemen met leveranciers. Thomson: “Dat was heel jammer. Ik vond het informeren en begeleiden van mensen toch heel leuk. En nog. Je kunt mensen helpen hun lichaam te ontwikkelen of af te slanken. Daardoor voelen zij zich een stuk beter. Wat dat betreft is bodybuilding een heel goede leerschool. Je leert trainen, je leert veel over voeding, je moet discipline hebben en er echt tegenaan gaan. Dan is er veel mogelijk.’

Tegenwoordig begeleidt PT Thomson ook mensen bij het realiseren van hun persoonlijke fitnessdoelen, of dat nu om een beter lijf of de gezondheid gaat. “Dat gaat natuurlijk vaak samen. Als je spiermassa opbouwt of afslankt, dan word je fitter en gezonder. Dat zeg ik ook tegen vrouwen, die toch liever cardio doen dan krachttraining. Maar trainen met gewichten is heel goed voor vrouwen, niet alleen voor mannen.”

De connectie met Willem Coene is een oude. Coene is al meer dan 35 jaar zakelijk actief in fitness en bodybuilding, heel in het begin als uitgever van bladen als Fit en Hardcore Bodybuilding, maar later in sportvoeding, sportkleding, apparatuur, vloeren, en nog veel meer is een oude. Thomson: “Toevallig is mijn vriendin een nicht van Willem en ik woonde in Den Haag, daar had Willem een heel grote sportwinkel; de Fit Shop. Nu zit hij in Dordrecht en zet hij met Lucky Fit weer echt iets heel moois neer. En ik steun hem daarbij. Zo is de cirkel weer rond.” 

Meer informatie over Giovanny Thomson vind je op zijn website: www.giovannythomson.com

foto’s Loet van Bergen
archief S&F 167
Supersnelle 2- ingrediënten mugcake (low fat)
Profile Man : Khalid Almohsinawi