Gezondheid  Voeding 

De NEO-caveman manier van eten lijkt erg op dat van Paleo. Dat is niet correct. Paleo is extremer. #paleo #neocaveman

Monday 09 July 2018
495
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

NEO-caveman en Paleo vinden beiden hun roots in de caveman tijd en baseren hun know how onder andere op het spijsverteringssysteem wat sinds de caveman tijd nauwelijks is veranderd. Bij NEO-caveman mag je alles eten mits je de koolhydraten en eiwitten gescheiden eet, wat het tot een redelijk uitvoerbaar en vol te houden manier van eten maakt.
Bij NEO-caveman zegt men: Roei met de riemen die je hebt en maak zelf verstandige voedingskeuzes. Eet alles wat je lichaam accepteert tenzij wordt aangetoond dat je de bewuste voeding niet kan verdragen. Paleo gaat een grote stap verder waardoor de drempel om Paleo te volgen aanzienlijk hoger is. Bij Paleo zijn er duidelijke richtlijnen in wat je vooral niet mag eten. Alles wat in de caveman tijd niet gegeten werd zou je nu ook niet mogen eten. Paleo houdt de volgende richtlijnen aan:

1. Eet groenten. Twee tot drie ons groenten is niet genoeg wanneer je paleo wilt volgen. Des te meer je eet des te beter het is.
2. Eet geen suiker. Witte suiker kan gezien worden als een verslavend middel. In Amerika wordt het het witte gif genoemd. In testen is dan ook aangetoond dat suiker betrokken kan zijn bij het ontstaan van diverse welvaartsziektes zoals: diabetes, hart en vaatziektes, depressies en nog veel meer waaronder kanker.
3. Eet geen bewerkte voeding. In bewerkte voeding vind je onder meer smaakversterkers en chemicaliën die het voedsel langer houdbaar maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam vergiftigen. Ze hebben dus geen nut voor ons en zijn daarom een slechte voedingskeuze.
4. Eet geen melkproducten. Een heel groot gedeelte van de mensen op onze aarde heeft problemen met de vertering van melkproducten. Melkproducten geven je lichaam door de hoge hoeveelheid koolhydraten een insulinepiek. Daarnaast worden sommige producten gelinkt aan welvaartsziekten. Tevens bevatten melkproducten IGF-1(insuline growth factors) wat wordt gezien al een stof die kanker zou kunnen bevorderen.

5. Eet absoluut geen granen. Het eten van voedingsmiddelen gemaakt van granen staat niet op de eetlijst van iemand die Paleo volgt. Onze voorvaderen uit de cavemantijd deden dit namelijk ook niet en granen hebben dan ook geen positief effect op ons verteringssysteem. Meer dan dertig procent van de Europese bevolking heeft een gluten intolerantie. Zij voelen zich daardoor verre van optimaal. Voeding gemaakt van granen is ook verantwoordelijk voor hoge insulineaanmaak wat weer garant kan staan voor
verschillende welvaartsziekten.

Photo by Mike Licht, NotionsCapital.com
archief S&F 165
Voeding: eiwitten van A tot Z
Wat kan er mis gaan met je belangrijkste hormonen