Gezondheid  Voeding 

Recept: Vietnamese salade met rode ui

Friday 23 November 2018
48
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Met de huidige economische situatie op het oog wordt het eens tijd om eens goed te kijken naar één van de meest ondergeschoven kindjes onder de Nederlandse groenten… de ui! Een net uien kost zo-goed-als-niks en dat is in tijden van langdurige of kortstondige crisis mooi meegenomen. Hou je weer geld over om iets lekkers te kopen in plaats van hamsteraanbiedingen of kiloknallers.

Wat een nederige, maar ó zo’n onmisbare groente, die ui. Niemand beschouwt de ui eigenlijk als groente en zelden wordt er iets anders mee gedaan dan snipperen of grof hakken en dat is eigenlijk heel erg zonde, want een ui is namelijk wel degelijk een groente! En wat voor één! Een ui weegt gemiddeld 80 gram. Met een kop uiensoep of een bord hachee zit je dus zo aan je 2x2! (200 gram groenten en 2 stuks fruit) Ook een ui door de sla, jus of pastasaus is dus een prima bijdrage aan je 2x2. Wist je dat 100 gram ui maar liefst evenveel vezels bevat als een bruine boterham?

Uien en sjalotten bevatten aardig wat kalium (175 mg/100 gr), fosfor (40 mg/100 gr), ijzer (0,5 mg/100 gr) en calcium (30 mg/100 gr) maar ook een paar zeldzame oligo-elementen als seleen, mangaan, kobalt, fluor enz. Ze bevatten ook veel vitamine B en C. Een ander bestanddeel van uien is quercetine een belangrijke anti-oxidant. Anti-oxidanten beschermen cellen tegen beschadiging omdat ze vrije radicalen uitschakelen. Van uien is bekend dat ze het gevaar op hart- en vaataandoeningen terugdringen en de luchtwegen vrijmaken. Genoeg redenen dus om de ui eens een glanzende hoofdrol te geven!

Aan de slag met uien dus. Lekker gesmoord uit de oven, met flink wat room, een beetje nootmuskaat en geraspte Gruyère; durf dat maar eens ‘geen groente’ te noemen. Of gefrituurd als beignet, in ringen door een beslag van kikkererwtenmeel, koriander, komijn, chilipeper en kerrie - dat is beslist geen bijrol meer, of als pissaladière – een grote deeglap bekleed met langzaam gesmoorde ui, belegd met ansjovis en olijven – om je vingers bij op te eten! Genoeg ideeën, maar laten we eerst maar eens een verrassende salade maken...

 

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • 1 chilipeper (hete Thaise) ontdaan van zaadjes en in fijne reepjes gesneden
  • 1 teentje fijngehakte knoflook 
  • 1 eetlepel (riet)suiker 
  • 1.5 eetlepel rijstazijn 
  • 1.5 eetlepel limoensap 
  • 1.5 eetlepel Thaise vissaus (toko) 
  • 1.5 eetlepels plantaardige olie (arachide) 
  • ½ rode ui, in fijne halve ringen gesneden 
  • 1 snuf versgemalen zwarte peper 
  • 200 gram fijngeraspte rode kool 
  • 1 middelgrote wortel, fijngeraspt 
  • 200 gram gekookte kipfilet, in draadjes gepluisd 
  • 40 gram fijngehakte verse munt

 

BEREIDINGSWIJZE

Meng in een kom, de chilipeper, knoflook, suiker, azijn. limoensap, vissaus, olie, ui (!) en versgemalen zwarte peper naar smaak. Laat de smaken een half uurtje lekker trekken. Meng in een grote schaal de kool, wortel, munt en kipfilet. Net voor serveren giet je de chili-vissaus dressing over de salade en hussel je alles goed. Proef of er nog extra zout en peper nodig is en garneer met wat extra munt. An nao! (eet smakelijk)

 

Bronnen: www.nigella.com / www.aziatische-ingredienten.nl / www.ztrdg.nl Foto’s: Shutterstock
archief S&F 166
Gevonden: Beste Eyelash Serum OOIT!
Multi vitamines tegen hart-infarct