Gezondheid  Voeding 

Vis en prostaatkanker

Sunday 01 September 2019
47
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Vis is een rijke bron van meervoudig onverzadigde vetzuren (EPA & DHA).  Onderzoekers verbonden aan de Division of Urology, McGill University Health Centre, Montreal, Canada deden een zogenaamde meta-analyse* over de relatie tussen visrijke voeding en de incidentie (het vóórkomen van) en de mortaliteit (het sterven aan) van prostaatkanker. Het vermoeden bestond dat de enorme variatie, te weten een 60-voudig verschil in het aantal gevallen van prostaat kanker tussen verschillende bevolkingsgroepen, veroorzaakt werden door verschillen in het voedingspatroon. In het protocol waren subgroepen verdeeld naar ras, soort vis en gebruikelijke bereiding van de vis opgenomen. Aan de andere kant van de lijn werd een verdeling gemaakt naar de ernst van de tumor. Verder werd gekeken naar incidentie en mortaliteit. Resultaat; er werd geen verband gevonden tussen vis-consumptie en het afnemen van het aantal gevallen van prostaatkanker, dit tegen de verwachtingen in. Ging men evenwel kijken naar de mortaliteit, dan kwam daar een bijna onwaarschijnlijk grote negatieve relatie met visconsumptie uitrollen; maar liefst 63% minder sterfgevallen, welke specifiek het gevolg zijn van prostaattumoren. 

Bron: KM Szymanski, et al. Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis Vóór publicatie.
door Willem Koert
Photo by greekfood-tamystika on pixabay
archief S&F 161
Snoep verstandig...
Afslankmiddelen werken beter met L-carnitine