Gezondheid 

Maca verbetert sportprestaties en sex drive!

Wednesday 01 May 2019
406
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Wat wil je nog meer? De op radijsjes lijkende wortel uit de hooglanden van de Andes, Peru en Bolivia wordt ook wel Peru’s natural viagra genoemd. Het is een voedingssupplement dat steeds meer aan populariteit wint, zowel onder consumenten als in de wetenschap. Hoog tijd voor een artikel over dit onderwerp.

DE PLANT

De wetenschappelijke naam voor Maca is Lepidium Meyenii, het is een knolgewas dat op grote hoogte, tussen 3000 en 4500 meter boven zeeniveau, groeit. Op die hoogte is het ook de enige eetbare plant die er groeit, want ’s nachts is het op die hoogte extreem koud en overdag brandt de zon extreem fel. Omdat het op zo’n grote hoogte groeit, komt deze plant van origine alleen maar voor in Peru. Later is de plant ook naar Bolivia getransporteerd en daar verbouwd. Maca groeit op zeer mineraalrijke bodem en bevat daarom ook heel veel voedingsstoffen. Maca is familie van de koolsoorten. Qua kleur lijkt het wel een beetje op een aardappel, en qua vorm op een uit de kluiten gewassen radijs. De wortel is zoet van smaak. In Peru wordt Maca meestal gekookt, maar ook wel rauw gegeten. Gepofte Maca schijnt daar een delicatesse te zijn. De wortels worden ook veel gemalen en  gedroogd, zodat er een soort meel ontstaat. Ook wordt Maca gebruikt om een soort bier van de maken wat ze ‘chicha de maca’ noemen. 

GESCHIEDENISLESJE

De geschiedenis en het gebruik van Maca in vroegere tijden is interessant, dus wil ik het jullie niet onthouden. Volgens de geschiedenis werd Maca in tijden van de Inca-strijders al gegeten, en wel voor een veldslag. De legendarische kracht van de Inca-strijders was voor een deel toe te schrijven aan de consumptie van overvloedige hoeveelheden Maca. Nadat een stad veroverd was moesten de vrouwen beschermd worden tegen de krijgers, die door het eten van de Maca een zeer verhoogd libido hadden. Door de veroveringsdrang van de Spanjaarden kwamen zij in Peru (Zuid-Amerika) ook in aanraking met Maca. De lokale bevolking raadde hen aan hun paarden Maca te geven omdat ze dan een groter uithoudingsvermogen kregen en hun vruchtbaarheid toenam. De conquistadores waren zo onder de indruk van de eigenschappen van Maca dat ze dit meteen terug namen naar hun thuisland Spanje. De wortel werd zo populair dat belastingen in die tijd zelfs met Maca betaald konden worden. Hoe komt het dat wij nog nooit van dit gewas gehoord hebben? Uiteindelijk raakte het in Europa in de vergetelheid. Maar daar lijkt nu snel een einde aan te komen. 

POSITIEVE EIGENSCHAPPEN

Aan Maca worden een heleboel positieve eigenschappen toegeschreven: verbeteren van het uithoudingsvermogen en sexuele activiteit (lustopwekkend), maar ook het verbeteren van het geheugen. Ook zou Maca door zijn hoge concentratie mineralen goed zijn voor sterke botten. Als laatste helpt het vrouwen in de overgang.

INHOUD

De voedingswaarde van gedroogde Maca is erg hoog. Het bevat 60% koolhydraten, 10% eiwitten (met daarin 19 verschillende aminozuren!), 8,5% voedingsvezels en 2,2% vetten waaronder linoleenzuur, palmitinezuur en oleïnezuur. Daarnaast bevat Maca een grote hoeveelheid mineralen zoals selenium, calcium, magnesium en ijzer. Er zijn een tweetal groepen stoffen die verondersteld worden verantwoordelijk te zijn voor de verbeteren van je libido: de macamides en de macaenes. Dit zijn antioxidanten met een bijzondere werking. Uit dierstudies is gebleken dat hoe meer macamides en macaenes de dieren binnenkregen hoe actiever en sexueler ze werden.


DIERSTUDIES

Cicero en collega’s hebben zestig ratten met sexervaring verdeeld in drie groepen van twintig. De ratten kregen  vijftien dagen lang of 15 mg/kg lichaamsgewicht Maca (15M-groep), of 75 mg/kg lichaamsgewicht Maca (75M-groep) of een zoutoplossing 0,5 ml/kg lichaamsgewicht (controlegroep). Er werd gekeken naar het sexuele gedrag van de ratten en de hoeveelheid lichamelijke activiteit. Na vijftien dagen was het sexuele gedrag van de ratten significant vooruitgegaan in beide Maca groepen. In de 75M-groep was de tijd tussen de copulaties (sex) afgenomen, wat zoveel wil zeggen als: in hetzelfde tijdsbestek vaker sex. Ook de activiteit van de ratten was in beide groepen vooruitgegaan, onafhankelijk van de binnengekregen dosis Maca. In een andere studie werd er gekeken naar de vruchtbaarheid van vrouwtjesmuizen en Maca. Onderzoeker Ruiz-Luna en collega’s gaven verschillende groepen vrouwtjesmuizen Maca water met daaraan toegevoegd niets (controlegroep) of 1gram/kg lichaamsgewicht Maca (gele variant). Gekeken werd er naar de hoeveelheid jongen die geboren werd, en bij een andere groep muizen werd de baarmoeder verwijderd en gekeken naar het gewicht van de baarmoeder. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwtjes die Maca hadden gekregen significant meer jongen kregen dan de vrouwtjes uit de controlegroep. Ook bleken de baarmoeders van de vrouwtjes die Maca hadden gekregen zwaarder te zijn dan de baarmoeders van de vrouwtjes die alleen water kregen. Dit onderzoek toont volgens de onderzoekers heel goed aan dat Maca de vruchtbaarheid van vrouwtjesmuizen gunstig beïnvloedt. 

MACA BIJ MENSEN

Natuurlijk willen jullie weten wat het effect is van Maca bij mensen. Er is tot nu toe slechts 1 onderzoek gedaan naar zowel de sportprestaties en het libido bij mannen. Het gaat om een pilotstudie, dat zijn onderzoeken op kleine schaal om te kijken of er een effect is. Is dit er, dan worden er onderzoeken gedaan met veel grotere groepen proefpersonen. Is er geen effect in de pilotstudie, dan ligt het ook niet in de lijn der verwachting dat het bij veel grotere groepen proefpersonen wel het geval is. Kortom een pilotstudie wordt gedaan bij kleine groepen proefpersonen wat financieel ook erg gunstig is. Onderzoeker Stone en collega’s van de Northumbria University (Engeland) deden onderzoek naar Maca suppletie bij acht getrainde wielrenners. De mannen moesten voor aanvang van de suppletie een 40 km lange tijdrit fietsen. Daarna kregen de mannen veertien dagen lang Maca suppletie (2 gram/dag). Na de veertien dagen moesten ze weer een 40 km tijdrit afleggen. Daarna kregen de mannen een placebo (neppil), dit noemen ze een cross-over design. Aan het einde van deze veertien dagen moesten de mannen nogmaals een 40 km tijdrit afleggen. De mannen wisten zelf niet wanneer ze de Maca kregen of het placebo. En wat bleek? De wielrenners legden de tijdrit significant sneller af (bijna een minuut sneller) als ze een Maca supplement hadden gehad, maar niet als ze een placebo hadden gekregen. Ook moesten de mannen drie keer vragen over hun sexleven beantwoorden. Vragen in de trant van: “In een romantische situatie, hoe sterk is dan je sexuele verlangen?” en “Hoe sterk is de zin in sex met je partner?”. Ook waren er een aantal vragen over masturbatie. De Maca suppletie had geen invloed op de score van de masturbatievragen, maar  wel op de score op de partnervragen. De score op die vragen was hoger geworden. Dit onderzoek laat zien dat verder onderzoek naar Maca zeer zeker interessant is om te doen, zowel voor sportprestaties als sexprestaties!
 

ANDER ONDERZOEK NAAR SEXLUST

In Peru doen ze uiteraard ook onderzoek naar Maca. In de studie van Gonzales en collega’s werd er gekeken naar sexlust, gemoedstoestand, testosterongehaltes en oestradiolgehaltes in het bloed en het effect van Maca suppletie daarop. Gezonde mannen tussen de 21 en 56 jaar kregen of 1500 mg/dag Maca, of 3000 mg/dag Maca of een placebo (neppil). Dit gedurende twaalf weken. Getest werd er voorafgaand aan de suppletie, na 4, 8 en 12 weken. Uit het onderzoek bleek dat de mannen die Maca kregen meer sexlust hadden dan de mannen uit de placebogroep. De Maca suppletie had geen invloed op de gemoedstoestand van de mannen en ook de testosteron- en oestradiolgehaltes in het bloed waren niet veranderd. Gonzales deed nog meer onderzoek naar Maca. Samen met collega’s keek hij ook naar Maca suppletie in relatie tot sperma. Aan dit onderzoek deden negen mannen mee. Ook zij kregen of 1500 mg/dag of 3000 mg/dag Maca, en dit gedurende vier maanden. Gekeken werd er weer naar allerlei hormonen die van invloed zijn op de spermaproductie, waaronder testosteron en oestradiol. Uit de resultaten bleek dat er door de Maca suppletie meer sperma werd geproduceerd, en dat de zaadcellen ook actiever waren. Ook hier vonden de onderzoekers geen resultaat op de hormoonspiegels.

HOEVEEL MOET JE NEMEN?

Houd in gedachten dat Macawortels voeding is, net als bijvoorbeeld aardappelen en bieten. Het is dus geen kruid waar je een klein beetje van neemt, en dan al een effect heeft. De meeste Maca supplementen bevatten 500 mg gedroogde en gemalen Maca. Op het potje staat dan dat je er drie tot zes per dag aanbevolen wordt. Dat houdt in dat je dagelijks 1500 tot 3000 mg Maca binnenkrijgt. Je zou eventueel ook meer kunnen nemen. In hoge doseringen is het niet giftig en het kent ook geen bijwerkingen. Je kunt Maca ook in poedervorm krijgen. Je zou het dan door je kwark of shake kunnen roeren. Maca heeft een aangename zoete smaak, dus maak je daarover geen zorgen. En wat kost het? Valt mee… op de site maca.nl heb je 100 Maca tabletten van 800 mg per stuk voor € 19,95. 180 gram Maca poeder vind je daar voor € 34,95. Andere aanbieders zitten ongeveer op dezelfde prijzen. 

CONCLUSIE

Voor ongeveer twintig euro per maand kun je je (veilig) fitter voelen en meer zin hebben in sex. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Uit een eerste onderzoek blijkt ook nog eens dat het je sportprestaties verbetert. Hopelijk wordt er snel meer onderzoek gedaan naar dit fantastische plantje. Zoals het er nu uit ziet: top deal! 

 

 

Photo by lounisproduction on pixabay
Photo by By Judgefloro (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons
Photo by 3194556 on pixabay
door Janine Moeken
archief S&F 159
Nachtrust goed voor testosteronspiegel
Vraag en Antwoord - maatwerk geen varkensvlees