Gezondheid 

Beschermt Omega-3 tegen alcoholdementie?

donderdag 26 juni 2014
21
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Dat het regelmatig en/of veel drinken van alcohol kan leiden tot schade aan de hersenen, is al jaren bekend. In het uiterste geval spreekt men van ‘’alcohol dementie’’ een zodanige schade dat ziektebeelden als het ‘’Wernicke–Korsakoff syndroom’’ (WKS). optreden. ‘’Wernicke’’ verwijst naar het afsterven van hersencellen en ‘’Korsakoff’’ naar een psychose die mede als gevolg daarvan de patiënt en zijn omgeving in de vernieling helpt. De ‘’European Society of Biomedical Research on Alcohol’', publiceerde de resultaten van een experiment van Dr. Michael Collins, onderzoeker aan de Loyola Universiteit in Chicago. Het betrof de conclusie van een onderzoek met een kweek van rattenhersenen die werden blootgesteld aan alcohol of alcohol samen met het Omega-3 vetzuur DHA (Docosa Hexaenoic Acid). Dit vetzuur, waarvan de heilzame werking op de hersenen reeds bekend was, beschermde de alcohol doordrenkte hersenkweek tegen versterf. Collins ziet hierin een aanwijzing dat DHA wellicht ook bij de mens hersencellen kan beschermen, maar waarschuwt met klem tegen de mogelijkheid dat in de lekenpers gepubliceerde berichten over zijn onderzoek voor naïeve  mensen aanleiding zou kunnen zijn ‘’nog maar eens in te schenken, want we slikken toch omega-3 supplementen.’’ ‘’De enige juiste manier om de hersenen tegen versterf door alcohol te beschermen, is stoppen met drinken.’’, aldus de onderzoeker, die hiermee een wijd openstaande deur voor de zoveelste maal in trapt. Bron: Science & Nutrition september 2013 (PvdZ)

Photo by pixabay
The return of Henk Morren
Suiker erger dan heroine?